A dunaszerdahelyi galéria gyűjteményéből nyílik prezentáció Szekszárdon

A 20. század végi és a jelenkori magyar képzőművészet jókora alkotóinak műveit állítja ki a szekszárdi Művészetek Háza a Dunaszerdahelyi Mai Magyar Galéria gyűjteményéből válogatva.

A szombati napon megnyíló, és május elsejéig érzékelhető expo hetvenhat művész közel száz alkotását, grafikákat, festményeket, plasztikákat tár a publikum elé.

A bemutatón a időszak meghatározó alkotói – mások mellett Kondor Béla, El Kazovszkij, Deim Pál és Gross Arnold – egy-egy műve mellett a szlovákiai magyar képzőművészetet képviselő Lipcsey György szobrász és Almási Róbert festőművész alkotásai is megjelennek.

A szelekció jól jellemzi a 20-21. század fordulójának képzőművészetét, a szürrealizmustól a naturalista stíluson keresztül a geometrikus ábrázolásig bezáróan tárja a közönség elé a mai magyar művészetet.

A szekszárdi kiállítótérben megfigyelhető lesz El Kazovszkijnak az 1990-es években készült Tájkép Janus fejjel című festménye, Deim Pál 1988-as grafikája, a Mageső, Kondor Béla Napóleon című grafikája és Gross Arnold Tordai kert című, 1989-ben csinált, színes rézkarca. A bemutató mások mellett Aknay János angyalsorozatának egy darabját, ef. Zámbó István két, 1996-os képét, a Munkanapot és az Egyensúlyt, ráadásul Kő Pál szobrászművész három kompozícióját is felvonultatja.

A kiállítási anyag egy részét a közelmúltban a pesterzsébeti múzeumban mutatták be, a szekszárdi expo Dunaszerdahelyről érkezett művekkel – többek közt Aknay János, Baky Péter és Budahelyi Tibor – alkotásaival egészült ki.

Az 1994-ben hozott létre dunaszerdahelyi Mai Magyar Galéria Felvidék egyik legismertebb művészeti galériája, melynek gyűjteménye több száz fontos jelenkori magyar alkotást magába foglal. A galéria másfél évtizede évente internacionális művésztelepet rendez, amelyre 10-12 magyar művész kap meghívást az anyaországból és a határokon túlról; az elkészült alkotások a gyűjteményt gyarapítják.

mti