A keresztényüldözéseket bemutató tárlat nyílt Vácon

A napjainkban a Közel-Keleten zajló keresztényüldözéseket bemutató bemutató nyílt a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán.

A tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára; Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár és Beer Miklós váci megyéspüspök nyitotta meg.

A főiskola könyvtárában elhelyezett tárlat megnyitóján Rétvári Bence azt mondta el: a bemutató elénk tárja a Közel-Keleten élő keresztények valóságát, azt, hogy milyen üldöztetéseket kell átélniük: különadókat vetnek ki rájuk, erőszakkal hitük megváltoztatására kényszerítik vagy sok esetben biztos, hogy meg ölik őket.

Kijelentette még, hogy az iszlám és a keresztény civilizáció összeütközése pillanatnyilag a Közel-Keletről Európa felé tart. Azért kell az ilyen kiállításokat megnéznünk, hogy ne a saját jövőnket lássuk hasonló tablókon, soha ne fordulhasson elő, hogy az európai keresztény közösségek és az európai kultúra léte kerül veszélybe – fűzte hozzá az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári Bence alapján létfontosságú, hogy Európa újra felfedezze, újra megélje kulturálisan és hitében is keresztény gyökereit.

Beer Miklós váci megyéspüspök azt mondta el: nem hitte volna, hogy a ma élő ember életében megismétlődhet a keresztényüldözés fájdalma. Közölte még: hajlamosak vagyunk elhitetni magunkkal, hogy a hitünkért napjainkban már nem kell olyan tekintélyes áldozatot hoznunk, mint eleinknek a Római Birodalom közepette.

Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy olyan emberi sorsokban megmutatkozó problémáról van szó, amit nem lehet mindössze tényszerűen, távolságtartással bemutatni, hanem perszonális szinten kell átélni és megérteni.

A helyettes államtitkár kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország volt az első, amelyik állami szinten keres megoldásokat és próbál támogatni az üldözött keresztényeken. A közel-keleti keresztényüldözésekre példaként említette, hogy Irakban a keresztények lélekszáma a 2000-es évek elején csaknem 1,5 millió volt, ma mindazonáltal alig 300 ezren vannak. Érzékelhető, hogy egy-két éven belül teljesen eltűnik a kereszténység arról a helyről, ami a bölcsője volt – tette hozzá.

mti