A Balkan Fanatik új lemezén technós köntösbe helyezi az etnót

Tizedik lemezét hozta létre az idén 15 éves Balkan Fanatik. A Jajj az a szerelem című anyagon keményebb, technósabb köntösben hallhatók a csapat által állított elő felvételek, köztük a népdalfeldolgozások.

„A megszólalás tekintetében igyekeztünk közelíteni a manapság trendi könnyűzenei hangszerelések, stílusok irányába, a dj-s, technós vonal felé. A koncerteken azt látjuk, hogy a nézőközönség szereti ezt, jól veszik a korszerű dalokat”.

A 2002-ben alakult Balkan Fanatikban Lepe és Yorgos (Jorgosz Tzortzoglou) egyesült erővel felel a zenékért, szövegekért, a hangszerelésért, a programozásért, a samplerekért, ők a producerek. A csapatra sajátos, hogy minden lemezén változtat az előző anyag stílusán, míg az elektronikus zene és az etno elegyítése állandó.

„A pillanatnyi anyagon a modern dolgok mellett visszanyúltunk pár korábbi munkánkhoz, újraértelmeztük azokat. Ezek közé sorolható példának okáért a Csináld, csináld, jól csináld!, ami 2003-as első lemezünkön szerepelt, a Hej páva kezdetű népdalt mindazonáltal már Yorgos régi etno formációja, a Gépfolklór is feldolgozta 1984-ben, most mi is megtettük A szívem kelepcében címmel” – sorolta Lepe.

Hangoztatta, a munka úgy zajlik, hogy ha Yorgosnak vagy neki a fülébe kúszik egy-egy népdal, összeülnek, és elkezdik azt saját arculatukra formálni. A Jajj az a szerelem című CD-n megtalálható az El kéne indulni… (Kodály Zoltán tiszteletére), az Erdő, erdő, erdő…, a Hej Dunáról…, a Hej tulipán…, az Ősszel érik babám…, ezenfelül a Volt nékem szeretőm… kezdetű népdal populáris, játszva befogadható átdolgozása is.

„Saját magunk részére szabjuk meg a határokat, meddig lehet elmenni a feldolgozásokban. Odafigyelünk, hogy ne csússzunk keresztül a mulatós műfajába. Ez egy szüntelen pengeélen táncolás, ugyanakkor számunkra játék, és van integrált ízlésbiztosítékunk. Az csak önirónia, mikor is azt mondjuk magunkról, hogy gumicsizmás agrár-popzenében utazunk” – fejtette ki a zenész.

Lepe és Yorgos körül a zenészek, énekesnők, rapperek szüntelen változtak az elmúlt tizenöt évben. „Ez nem jelent problémát, természetes, hogy mindenkinek tovább kell lépnie, ha eljön az idő. Mindent összevetve mi is frissek tudunk maradni”.

A modern társak közé sorolható az énekes Bagóczky Lívia, a gitáros Polyák András és a rapper MC Veeto, mellettük a rapper Busa Pista, a hegedűs Salamon Bea és a furulyás Fehér Zsombor is hallható a lemezen. „Bagóczky Lívia példaként a dzsessz színtérről érkezett, több jelentkezőből választottuk ki, remek partnerre leltünk benne”.

Az MTI kérdésére kitért arra, hogy bár jó néhány már projektben megjelenik zenészként és zenei producerként, mindent összevetve Ákossal is hosszú ideje dolgozik, de ezekben a munkákban nem ő az irányító. „A Balkan Fanatikban Yorgosszal ketten formálunk ki mindent, ez a egyéni játékterünk”.

A csapat folytonosan koncertezik. „Tizenöt évesek vagyunk, de nem szoktuk magunkat ünnepelni, a tizedik lemezt sem különböztetjük meg a többitől. Sok energia van még bennünk”.

A zenekar játszott már Bécsben, Erdélyben, Lengyelországban, Horvátországban, Szerbiában, fellépett a Public Enemy, a Jethro Tull, a Transglobal Underground és az Prodigy előzenekaraként is. A korábbi albumok: Balkan Fanatik (2003), Hungarikum (2006), American Perestroika (2009), Ölelj magadhoz (2011), Feljött a Nap (2014), On the Road (2014), Csókolj meg babám (2015), All Paths Are Yours (2015, ifj. Kurtág Györggyel), Urban Fragments (2016).

mti