Elkészült a bajai hajómalom malomháza

A zsindelyezés befejezésével elkészült az épülő bajai hajómalom malomháza; a házhajó felépítményébe bekerült az őrlőszerkezet egy része is – tájékoztatta a Bajai Hajómalom Egyesület vezetője az MTI-t.

Palik Vera hangoztatta, hogy a 17 méteres, 4 méter széles és a dunai előírások alapján vasból készült, több mint 10 tonnás házhajót még előző évben októberben szállították a bajai kikötőbe. A két fém hajótestet, a házhajót és a 4 tonnás völgyhajót júniusban daruval emelték a vízre. A újabb munkálatokat már a Sugovicán kikötött szerkezeten végzik a mesterek.

A hajómalom orrtőkéjére illesztett, egy nagybőgő nyakára emlékeztető, csiga alakú díszt, a bőgős orrot egy helyi népművész alkotta meg. Az elengedhetetlen faanyagot – két kiszáradt tölgyfát – a gemenci erdőgazdaság biztosította. A minél korhűbb dísz elkészítése érdekében a helyi Türr István Múzeum munkatársai a raktárukban megtalálható valamennyi eredeti bőgős orrot felkutatták, támogatva Wass János fafaragó tevékenységét – tette hozzá.

A hajómalom faborításához a bajai erdőgazdaságból kapott vörös fűzfát használták fel. A felépítmény fenyőből készült, miközben az alsó részek borításához a zalai dombokról származó, magas gyantatartalmú, víztaszító vörös fenyőt kapott az egyesület.

A malomházat a gyergyószentmiklósi Márton László vezetésével építették meg. A felépítménybe bekerült az őrlőszerkezet egy része és a két malomkő is. A mesterember csapatával az elmúlt 25 évben több mint száz malmot gyártott Erdélyben és Magyarországon, köztük hengermalmot és patakmalmot is. A malomház elkészülte után a munkákat az őrlőszerkezet szerelésével és a vízikerék építésével folytatják.

Palik Vera megemlítette, hogy a régi korban a Bajához közeli hajómalmok március 31-éig a Sugovicán teleltek, ezután október végéig a Dunán működtek. A hajómalom az elképzelések alapján szeptember végére készül el és október első szombatján, a Hajómalom ünnepén avatják ezután fel végleges helyén a Türr-kilátó melletti halászati miniskanzen közelében.

A magyarországi hajómalmosok örökségét bemutató „múzeum” az egyetlen olyan funkcionáló hajómalom lesz a Dunán, amit a folyó sodrása hajt.

A dunai szokások ápolása érdekében 2007-ben alakult meg a Bajai Hajómalom Egyesület. Elemei a hajómalom megépítése előtt a Duna és a Sugovica találkozásánál, a Türr-kilátó mellé egy halászati miniskanzen felállításába kezdtek. Az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Duna-parti létesítményt 2011-ben nyújtották át. A skanzen területén az elmúlt évben 2500 gyermeket fogadtak kézműves foglalkozással egybekötött kemenceprogramra, melynek keretében a Sárközben tradicionális borsos kalácsot dagasztottak és sütöttek.

mti