Hétrétország – Nyolcnapos fesztivált rendeznek az Őrségben

Több mint félszáz programmal, rendkívüli zenei produkciókkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal, filmvetítéssel és nyitott portákkal készülnek az Őrségben a Hétrétország „köztiválra”.

A nyolcnapos tradicionális összművészeti fesztivált a ruszin népzenét játszó Técsői Banda nyitja augusztus 12-én az őriszentpéteri Pajta Bisztróban – közölte Sülyi Péter, a Hétrétország rendezvénysorozat alapítója.

Augusztus 13-án Müller Péter Sziámi AndFriends ad koncertet a Malom Látogatóközpont nagyszínpadán, előadásukban a készülő új lemezükről is bemutatnak pár dalt.

A Sajátos Prímástalálkozón a népzene és a világzene „nagyjai játszanak” ezt követően augusztus 15-én, a produkcióban énekes szólisták – Herczku Ágnes és Korpás Éva – is közreműködnek. Lovasi András és barátai Véletlen címmel adnak koncertet és szintén a Malom Látogatóközpontban lép fel a Ripoff Raskolnikov Band, a Terra Profonda, a HolddalaNap Zenekar, a Pajta Bisztróban ugyanakkor a Tóth Viktor Arura Trió játszik – sorolta Sülyi Péter.

A Bogárbálon, augusztus 19-én a Makám zenekar ad interaktív családi koncertet, amíg a Pajtaszínházban a flamenco műfajait kijelző Alma Flamenca előadás centrumában az autentikus falmenco tánc és zene áll ezt követően. Augusztus 20-án, a köztivál zárónapján az Anima musicae kamarazenekar ad koncertet a kercaszomori Református templomban.

A Hétrétország programkínálatában a zenés produkciók, pajtakoncertek mellett színházi előadások, irodalmi estek, kiállítások, gyógynövényismereti és kerékpártúrák is megjelennek. Szalafőn, az Égig Érő Paszuly Népmeseparkban augusztus 17-én négynapos tánctábor kezdődik. A Hétrét Filmklubban egy héten keresztül peregnek esténként a filmek, többek közt Az állampolgár, az 1945, a Brazilok, tetejébe a Testről és lélekről című filmeket tűzik műsorra – emelte ki Sülyi Péter.

A Hétrétország alapítója beszélt arról is, hogy esemény ideje alatt az Őrség tizennyolc helységében csaknem félszáz nyitott porta áll a vendégek rendelkezésére. A résztvevők a saját túraútvonalukat követve bejárhatják az Őrséget, beléphetnek a vidéki udvarházakba, a kézműves műhelyekbe és képzőművészek műtermeibe. Megismerkedhetnek az állattartók, gazdálkodók napi munkájával, a házigazdák ugyanakkor őrségi ételkülönlegességekkel fogadják a vendégeiket.

mti