Volkswagen Polo GTI R5-tel folytatja a MOL Racing Team

2019-ben a modern Volkswagen Polo GTI R5-tel versenyez a Rali Európa-bajnokságban a Herczig Norbert – Ferencz Ramón kettős. A MOL Racing Team párosa már a hétvégén bemutatkozik a korszerű gépjárművel.

A négyszeres magyar bajnok és a 2018-as Rali Európa-bajnokság hatodik helyezettje Herczig Norbert és navigátora Ferencz Ramón az elsők közt versenyez ezt követően a modern Volkswagen Polo GTI R5-tel, amit két héttel ezelőtt vett keresztül az osztrák BRR Team a Volkswagen Motorsporttól.

„Tíz évvel ezelőtt, 2009 nyarán, amikor beléptem a Porsche Hungária ajtaján, ugyancsak az elsők közt voltunk, akik az akkor új Skoda Fabia S2000-ret választottuk. Kilenc csodálatos szezont töltöttünk egyesült erővel a Skodával, három abszolút bajnoki címet nyertünk, és kétszer álltunk az ERC dobogón. Nehéz döntés volt, hogy márkát váltunk, de abban bízom, hogy a Volkswagennel is hasonló sikereket érünk ezt követően el” – mondta Herczig Norbert.

A Volkswagen Polo GTI R5 versenyautó fejlesztését ősszel fejezte be az üzem, a Katalán Ralin ugyanakkor dobogós helyet érte el vele Petter Solberg. A Baumschlager Racing Team is részt vett a fejlesztésben, és az első két ügyfélautót is ők kapták. Ezekből az egyik lesz Herczig Norberték versenyautója a 2019-es szezonban.

„Megkönnyítette a döntést, hogy a BRR Team is komoly szerepet vállalt a gépjármű fejlesztésében, tudniillik a technikai hátteret még mindig tőlük kapjuk. Az is jelentős volt számomra, hogy a konszernen belül maradunk. Internacionális szinten a Volkswagen csoport, itthon mindazonáltal a Porsche Hungária garancia arra, hogy még mindig a legjobb technikával és a legjobb háttérrel versenyezhetünk. Ugyan az R5-ös versenyautókra vonatkozó szabályok elég szigorúak, de egy új fejlesztésű gépkocsi állandóan előrelépést jelent” – nyilatkozta a pilóta, aki a Katalán Ralin testközelből figyelte a Volkswagen Polo GTI R5 első versenykilométereit. „Roppant módon meggyőző volt a gépjármű, főleg murván teljesített kiemelkedően, de aszfalton is rendkívül villámgyors volt. A szervizháttér is jól átgondolt, látszott, hogy a Volkswagen Motorsport a megszokott profizmussal fejlesztette a gépjárműt. Egyedül a gyári versenyautók dekorációja nem tetszett, szerintem a mi autónk szebb lett” – foglalta össze az első jártasságokat Norbi.

A Volkswagen Polo GTI R5 fejlesztését az üzem motorsport csapatának azon elemei végezték, akinek előző munkája a verhetetlen, négyszeres világbajnok Volkswagen Polo R WRC volt. A korszerű Polo GTI R5 négykerékhajtású, 1.6 literes közvetlen befecskendezéses turbófeltöltéses motorja 272 lóerős. A MOL Racing Team természetesen ebben az esztendőben már bizonyított MOL HI5 üzemanyagot használja ezt követően, amelyhez már elkészült a sajátos motorvezérlő program is. Az első versenyt ugyanakkor már a hétvégén teljesíti a csapat, rajthoz állnak a Mikulás Ralin.

„Természetesen ez tesztverseny lesz, és abban bízunk, hogy a modern gépjármű mellett abban tudunk ezt követően előre lépni a következő évben, hogy többet tudunk ezt követően tesztelni a versenyek közt is. Az ez évi hat verseny helyett jövőre hetet tervezünk, az olaszországi futamot fogjuk kihagyni. Nekünk is kell egy kis nyári szünet, és a Lengyel Rali utáni másfél hónap remek sansz lesz arra, hogy aprólékosan kiértékeljük az első négy forduló tapasztalatait, és ezáltal fussunk neki a szezon utolsó három versenyének” -árulta el a terveket Herczig Norbert, és végül a célokat is megfogalmazta. „Az ez évi két dobogós helyezésünk és a szüntelen javuló időeredményeink alapján azt hiszem, már megcélozhatjuk az év végi dobogót. 2019-ben már javarészt ismert pályákon versenyzünk ezután, és ha sikerül végrehajtani a tervezett tesztprogramot is, akkor a Volkswagen Polo GTI R5-tel nem kizárólag év közben a futamokon, hanem a szezon végén szintén rendelkezésre fog állni a dobogó.”

A Rali Európa-bajnokság előzetes versenynaptárában 2019-ben nyolc verseny megjelenik. Márciusban az Azori-szigeteken kezdődik a széria. A szezonnyitó murvás futamot a Kanári-szigetek aszfaltos versenye követi, ezután a csapat részére egy új verseny, a murvás lettországi futam következik. Júniusban a mezőny az év első felét a Lengyel Ralin ugyancsak murván fejezi be. A júliusi Rally di Roma Capitale-t az elképzelések alapján kihagyják a fiúk, ám augusztus centrumában már újra ott lesz a csapat az aszfaltos Barum Ralin. Szeptember végén a ciprusi murvás pályák is ismerősek lesznek Herczig Norbertnek és Ferencz Ramónnak, mert idén a dobogó harmadik fokán fejezték be a versenyt. A 2019-es szezont november elején hazai pályán zárják ezután, a szezonzárón a Nyíregyháza Ralin.

Az FIA European Rally Championship 2019, előzetes versenynaptára:

március 21-23.: Azores Airlines Rallye, murva
május 2-4.: Rally Islas Canarias, aszfalt
május 24-26.: Rally Liepaja, aszfalt
június 28-30.: Rally Poland, murva
július 19-21.: Rally di Roma Capitale, aszfalt
augusztus 16-18.: Barum Czech Rally Zlín, aszfalt
szeptember 27-29.: Ciprus Rally, murva
november 8-10.: Rally Hungary, aszfalt