Újra lehet pályázni a fiatal művészeket támogató ösztöndíjakra

Ismételten lehet pályázni fiatal művészeknek, művészettörténészeknek kiírt ösztöndíjakra a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK) szakmai lebonyolításában – közölte a szervezet.

Az eljuttatott információ alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) évente ösztöndíjpályázatokkal patronálja a fiatal művészek pályakezdését, szakmai tehetséggondozását, sőt még a már több éve a pályán található szerzők tevékenységét. Az Emmi megbízásából a MANK Nonprofit Kft. szervez, pénzügyileg bonyolít, gondoz és dokumentál, mindemellett szakmailag lebonyolít 12 ösztöndíj közül négyet: a Derkovits Gyuláról, Kállai Ernőről, Kozma Lajosról és Pécsi Józsefről elnevezett ösztöndíjakat.

A közlemény kitér arra, hogy az Emmi a 2018-as évben megemelte az ösztöndíjak összegét, továbbá a 12 ösztöndíjat újabb kettővel egészítette ki. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjjal, amelynek célkitűzése a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti kutatásának ösztönzése lesz, és minden évben 10 fő nyerheti el, ezenkívül az Oláh János szerkesztői ösztöndíjjal, amelynek célkitűzése, hogy a tehetséges fiataloknak nyújtson segítséget a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéséhez, emellett kedvező feltétételeket biztosítson a magas színvonalú szakmai gyakorlat megszerzéséhez. Az ösztöndíjat két évre kaphatja meg 10 fő, és kétévente fogják kiírni.

A felsorolás alapján februárban a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíj, a Pécsi József fotográfusi ösztöndíj, a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj,

a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj, a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj, Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj, a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj, az Örkény István drámaírói ösztöndíj és a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj pályázható meg.