Közvetlenül a daganatba juttatott immunstimulánsok elpusztították a rák minden nyomát egerekben

A rák minden nyomát, mindent összevetve a távoli áttéteket is elpusztította egerekben két immunstimuláns szer, amelyből kis mennyiséget fecskendeztek közvetlenül a daganatba az amerikai Stanford Egyetem kutatói.

Ez a kezelési mód minden típusú, ezáltal a spontán kifejlődő daganat tekintetében is üzemel – olvasható az egyetem honlapján ismertetett tanulmányban.

A szakemberek úgy vélik, hogy ezen szerek meglehetősen kicsi mennyiségének helyi használata sebes és valamennyire nem drága rákterápia lehet, valószínűleg nincsenek káros mellékhatásai, amelyek gyakran fellépnek az egész test immunstimulálása esetén.

„Mikor is ezt a két szert közösen használtuk, láttuk a daganatok eltűnését testszerte. Ezzel a eljárással nincs szükség sem daganatspecifikus immuncélpontok azonosítására, sem ugyanakkor az immunrendszer egész aktiválására” – mondta Ronald Levy onkológus professzor.

A Science Translational Medicine című akadémiai folyóiratban közzétett tanulmány alapján a kísérletben részt vett 90 nyirokmirigyes egér közül ezen eljárással 87 meggyógyult a rákból. Három állatnál a betegség kiújult ugyan, de egy második kezelés után a daganat visszafejlődött. Az egereknek két daganatuk volt, a szakemberek viszont csak az egyikbe fecskendezték közvetlenül a két szert, amely nemcsak a célba vett daganatot, hanem a másikat is elpusztította.

A tudósok az eljárást mell- és bélrákban, amellett melanomában szenvedő egereknél is alkalmazták, minden ráktípus tekintetében ugyanazt az eredményt kapták.

Az egyik hatóanyagot már emberi használatra engedélyezték, a másodikat mindazonáltal tesztelték emberi használatra a kutatáshoz nem kötődő más klinikai próbákban.

A stanfordi tudósok januárban már elindították a gyógymód klinikai próbáját nyirokmirigyrákos betegek körében. 15 olyan beteget vonnak be a tanulmányba, akiknek még a betegség a kiindulási stádiumban van.

Amennyiben sikerrel járnak, Levy professzor úgy véli, hasznos kezelési mód lehet sokféle daganattípusra. Egy olyan jövőt lát maga előtt, mikor is az orvosok befecskendezik a két immunstimulánst a daganatba még az előtt, hogy műtéti úton eltávolítanák azt, hogy megakadályozzák a kiújulását, a rákos sejtek vándorlását vagy jövőbeni daganatok kifejlődését genetikai mutációk okán, mint a mellrákot okozó BRCA1 és 2 gének.