Rémisztő sárkány lehetett Ausztrália legnagyobb repülő hüllője

Rémisztő sárkány repkedhetett 105 millió éve Ausztrália felett egy új tudományos felmérés alapján.

Egy csaknem hétméteres szárnyfesztávolságú pteroszaurusz maradványait lelték meg, mely a kontinens legnagyobb repülő hüllője lehetett. Az újonnan felfedezett faj a Thapunngaka shawi akadémiai nevet kapta.

A leleten végzett vizsgálatok eredményét a Journal of Vertebrate Paleontology című akadémiai lapban mutatták be.

A pteroszaurusz a mai Queensland állam kietlen vidékeinek nagy részét egykor borító Eromanga-beltenger területén repkedhetett. Dárdaszerű csőrével egyszerűen kapta ki a halakat a tengerből – írja a CNN.

A szakértők, köztük Tim Richards, a Queenslandi Egyetem tudósa, egy állkapocs-fosszíliát vizsgáltak, melyet a Richmondtól északnyugati irányba található kőfejtőben talált 2011 júniusában egy Len Shaw nevű aranybányász.

Richards alapján a pteroszaurusz „félelmet keltő szörnyeteg” lehetet, amely akár fiatal dinoszauruszokat is elfogyaszthatott. „Tulajdonképpen csak egy koponya volt hosszú nyakkal, egy pár hosszú szárnyon. Eléggé kegyetlen lehetett” – véli a szakértő.

A faj neve tiszteletadás a richmondi régió őslakosai, a wanamarák előtt, az ő nyelvükön a Thapunngaka tulajdonképpen „lándzsaszájat” jelent, amíg a shawi a lelet megtalálója, Len Shaw nevét őrzi – mondta Steve Salisbury, a tanulmány társszerzője.

A modern faj alsó állkapcsán egy óriási, csontos taraj felfedezhető, a tudósok alapján a felső állkapcson is lehetett ilyen. „Ezek a tarajok szerepet játszottak e lények repülési dinamikájában, remélhetőleg a újabb kutatások határozott választ találnak ezekre a kérdésekre” – mondta Salisbury.

Az egész koponya több mint egy méteres lehetett, az állkapocsban 40 fog sorakozott. A korszerű faj a pteroszauruszokhoz tartozó anhanguerians csoport tagja. A pteroszauruszok az első gerinces állatok, amelyek erőteljes repülésre voltak képesek – véli Richards.

A pteroszauruszok vékony falú csontjai jórészt üregesek voltak, voltaképpen hibátlanul alkalmazkodtak a repüléshez, de ezek a csontok nem állták ki az évmilliók próbáját. Így is különösen ritka egy ilyen fosszília felfedezése.

A leletet a richmondi Kronosaurus Korner múzeumban állították ki.

mti