Pusztai ünnep lesz augusztusban a Hortobágyon

A hortobágyi szokások, a pásztorok földjéhez kapcsolódó nemzeti értékek megélésére várják az érdeklődőket augusztus 20-22. közt a Kilenclyukú hídhoz, ahol most először rendezik meg a Pusztán Ünnep! titulussal rendelkező találkozót – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón a hortobágyi nagycsárdában.

Debrecen előnyben van a Hortobágy hagyományainak megélésében – mondta a tájékoztatón Széles Diána, a cívisváros turisztikáért felelős alpolgármestere, hozzátéve, hogy a megyeszékhely, Hortobágy, Hajdúszoboszló és a Tisza-tó 2017 óta együttes turisztikai régiót alkot, melyet meg kell mutatni az egész országnak.

A politikus utalt arra, hogy a járványhelyzet okán az elmúlt hónapokban több szokásos pusztai esemény elmaradt, a legrégebbi és legnagyobb nyári találkozót, a lovasnapokat példának okáért ezen a hétvégén tartották volna, da a pandémia folytán nem tudták megszervezni.

A Pusztán Ünnep! rendezvénysorozatot Debrecen önkormányzata tízmillió forinttal segíti – jelezte Széles Diána.

Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere hangoztatta még: a rendezvény részeként tartják meg a 129. hídivásárt a Kilenclyukú híd lábánál, a 25. országos gulyásversenyt és pásztortalálkozót a pusztai állatkertben, ameddig a mátai lovaspályán díjugrató és fogathajtó versenyeket rendeznek.

Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a járványidőszakban döbbentek rá igazán, mennyire hiányzik a pusztáról a turisták jelenléte. A Pusztán Ünnep! programjai alatt így mindenből – lovasprogramok, hídivásár, kihajtás, gulyásverseny, pusztai eledelek – kapnak egy kis ízelítőt a három nap alatt a vendégek – fűzte hozzá.

Medgyesi Gergely kiemelte a kétnapos gulyásverseny záróakkordját, a közreműködők és a nézőközönség együttes csergetését (ostorpattogtatás), amellyel idén a hungarikummá vált karikás ostort, a kárpátmedencei magyar pásztorok eszközét ünneplik.

Bódor Edit, a debreceni Főnix rendezvényszervező ügyvezetője jelezte: a Pusztán Ünnep! keretében a csárdakertben a Chrome Rt., a Zenevonat és a Kerekes Band koncertje áll a vendégek rendelkezésére.

mti