Kapibarák születtek a debreceni állatkertben

Kapibarák születtek júniusban a debreceni állatkertben, a csaknem 500 grammot nyomó három hím szépen cseperedik – közölte az intézmény vezetője a sajtó képviselőivel.

Nagy Gergely Sándor információja alapján a kapibarák, bár teljesen önállóvá csak egyéves korukra válnak, már pár naposan megismerkedtek a felnőttek szilárd táplálékával, és egyre nagyobb kíváncsisággal fedezik fel kifutójukat, ahol a érdeklődők is megtekinthetik őket. Érdekességként említette, hogy már az anyjuk is az intézmény saját, 2017-es szülöttje.

A Dél-Amerika nagy részének folyói, tavai és mocsarai környékén őshonos kapibara, más néven vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) a föld legnagyobb termetű rágcsálója, a kifejlett egyedek akár 50-60 kilogrammot is nyomnak.

Mint arról a nevük is árulkodik, előszeretettel és ügyesen úsznak – lábujjaik közt úszóhártya van –, a rájuk leselkedő ragadozók elől is a víz alá merülve bújnak el. Táplálékuk tekintélyes hányadát adják a vízinövények, de alkalomadtán a termesztett haszonnövényeket is megdézsmálják. Részben az ebből eredő ember-állat konfliktusok következtében kerültek fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listájára – mondta a mester.

Nagy Gergely Sándor közölte még: a kapibarák jellemzően egy-egy domináns hím vezette 15-20 fős csapatokban élnek, amelyeken belül a nőstények egymás utódait is segítenek felnevelni. A kapibarák híresek arról, hogy társas természetük messze túlterjed a fajtársaikkal való kapcsolaton, és több másik faj, akár madarak vagy majmok közelségét is megtűrik.

A debreceni állatkert társaskifutójában 2015 óta laknak kapibarák, amelyek problémamentes harmóniában élnek közösen a dél-amerikai tapírokkal és a nemrég érkezett nagymarákkal – írta az igazgató.

mti