Online szobakoncertet ad január 1-jén a Budapest Klezmer Band

Lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal számít a nagyközönségre a Budapest Klezmer Band, amely online szobakoncertet ad január 1-jén.

Az újévi koncertre a kíváncsiskodók a jegy.hu-n vásárolhatnak koncert-és támogatójegyeket – közölték a szervezők.

A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A zenekar Európában és Amerikában is ismert. Felléptek a Madách Színház Hegedűs a háztetőn című musicaljében, a Győri Balettel együttes Purim, avagy a sorsvetés című produkcióban, ahol élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban és Olaszországban turnézott a két együttes. Menyasszonytánc című klezmer-musicaljük az Operettszínházban 6 éve szüntelen teltházzal megy.

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a tradicionális zene ötvözését is. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy olyan művet komponáljon, ahol a két együttes egyesült erővel játszhat. Ez a Klezmer Szvit, amit 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és akkortól évente a Liszt Ferenc Zeneművészeti Felsőfokú intézményben is előadják folyamatosan újabb tételekkel kibővítve. A tíz tételre bővült műből CD-felvétel készült. A Klezmer Táncszvit a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt valósult meg. Rost Andreával Pannon dalok címmel készítettek lemezt.

mti