Negyvenezer éves furulyatöredék is érzékelhető a szlovén Nemzeti Múzeum új kiállításán

Egy több mint 40 ezer éves neandervölgyi furulyatöredék is megfigyelhető a szlovén Nemzeti Múzeum hétvégén megnyílt új állandó kiállításán, amely az állam területén feltárt, az őskortól a bronzkorig terjedő leleteket ismerteti részleteiben is.

A Divje Babe-barlangban talált négylyukú furulyatöredék csaknem 43 ezer éves, és egy fiatal barlangi medve combcsontjából készült – számolt be róla a helyi sajtó.

Barbara Ravnik, az állam legrégebbi akadémiai és kulturális intézményének számító múzeum igazgatója a bemutató megnyitója előtt hangoztatta, hogy a modern örökös tárlat megrendezésével egy hétéves projekt ért véget.

A tárlat első része 2014-ben nyílt meg Ljubljana római kori elődje, Emona megalapításának 2000. évfordulója alkalmából, a római kori tárlat után ugyanakkor vaskori és középkori tárgyakkal bővült az állandó kiállítás.

Az igazgatónő kiemelte, hogy kivételes elfért a bemutatón a neandervölgyi furulya, amelyre 1995-ben bukkantak szlovén régészek az állam nyugati felében. Ez mindeddig a legősibb, dallamot megszólaltatni képes hangszer – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a lelet “történelmi mérföldkőnek számít mindenre kiterjedő viszonylatban is”.

A múzeum honlapja alapján a expo legrégebbi leletei a paleolitikum időszakából származnak. Bemutatják a Szlovéniában élő vadászó-gyűjtögető törzsek eszközeit, továbbá azt, hogy a később itt letelepedett földművelők és állattenyésztők hogyan gazdálkodtak a neolitikum alatt.

Matija Turk, az végleges tárlat egyik kurátora a sajtótájékoztatón közölte, hogy a neandervölgyi furulya mellett több őskori lándzsahegy is érzékelhető a múzeumban, amelyeket régészek a Potok-barlangban találtak Észak-Szlovéniában. De a későbbi korszakokból is vannak érdekes és értékes leletek: az időszámításunk előtti, harmadik századból származó figurák, vagy a Bled környékéről származó arany díszítések és a késői bronzkorból származó fegyverek – fűzte hozzá.

mti