Erős Kingát választották a Magyar Írószövetség elnökének

Erős Kinga kritikust, szerkesztőt választották a Magyar Írószövetség elnökének a szervezet fővárosi közgyűlésén.

Erős Kingára a frissen megválasztott választmány 28 tagja szavazott igennel, 13-an tartózkodtak, 2 szavazat mindazonáltal érvénytelen volt.

Az Írószövetség vezetéséért Erős Kinga mellett Madár János író, költő indult, ő ellenben nem került be a választmányba, így az elnökségről tartott szavazáson nem vehetett részt.

Az elnökség elemei Ekler Andrea, Király Zoltán, Lőrincz P. Gabriella, Mezey Katalin, Rózsássy Barbara és Szentmártoni János leköszönő elnök lettek a következő három évre.

A szabályok alapján az elnökség elemei közé legalább egy negyven éven aluli alkotót kell választani, ő ezúttal Lőrincz P. Gabriella kárpátaljai költő lett.

A közgyűlés kilenc örökös tagot választott. Hárman – Dobozi Eszter, Kodolányi János és Kormos István – posztumusz nyerték el a díjat, mellettük Bogdán László, Farkas Árpád, Ferenczes István, Kiss Anna, Kiss Benedek és Kovács István lettek örökös tagok.

Erős Kinga a szavazás után az érdeklődőknek közölte, az elmúlt kilenc év tevékenységét kívánja folytatni, merthogy 2010-től titkárként, ezután hat éve elnökségi tagként is működött az Írószövetségben.

Mint közölte még, tovább szeretné vinni a Szentmártoni János vezetése alatt kezdetét vette reformfolyamatokat: a szövetség elhelyezését a digitális térben, a szervezet megfiatalítását, a szakpolitikai, kultúrdiplomáciai feladatok hangsúlyos ellátását, amellett a székházon kívül olvasásnépszerűsítő programokat.

Releváns feladatként emelte ki a Bajza utcai székház felújítását; a várhatóan több milliárd forintos beruházást új fenntartóként a Petőfi Irodalmi Múzeum bonyolítja ezt követően, együttműködésben az Írószövetséggel.

Erős Kinga állítása alapján programjának másik pillére a vidéki jelenlét erősítése, azonkívül mindazonáltal egy szociális bizottság létrehozását is tervbe vette, amely a hátrányos helyzetű tagoknak nyújt ezt követően segítséget.

A korszerű elnök folytatni szeretné az Írószövetség fiatalítását is. Idén alkották meg a Debüt-díjat, amely minden évben három elsőkötetes alkotót honorál egy-egy millió forinttal és írószövetségi tagsággal, ezenkívül Erős Kinga tervbe vette az Írószövetség junior írócsoportjának létrehozását is: ehhez azok a ifjú talentumok csatlakozhatnának, akik még nem teljesítik a belépés minden kritériumát.

mti