Négyezerötszáz éves szoborfejet talált egy gázai földműves

Négyezerötszáz éves szoborfejet talált egy gázai földműves a Gázai övezet déli részén, Hán-Junisznál – jelentette a The Jerusalem Post című izraeli újság honlapja.

A palesztin régészek alapján a kígyókoronával ábrázolt nőalak a szerelem és a háború istennőjét testesíti meg, amit nagyszámú ősi sémi kultúra tisztelt.

Úgy vélik, hogy i. e. 2500 körül, a héber törzsek honfoglalása előtti, kánaáni korban készítették a 22 centiméter hosszú mészkő szoborfejet, aminek tetején kígyókorona van, az erő és a legyőzhetetlenség szimbóluma a kánaáni istenek panteonjában.

Anah kánaáni istennőt formálhatták meg, aki a kánaáni mitológia alapján a szerelem, a szépség és a háború istennője volt. Az Anat, Anatu és Antit néven is ismert, jókora sémi istennőt Egyiptomban és Ugaritban, a Szíria északi részén található ősi kikötővárosban, emellett Cipruson és Mezopotámiában is tisztelték.

Az egyiptomi Elephantinéban, a mai Asszuánban talált egyik papirusz is megemlíti az Anat-Yahu nevű istennőt, akit a Jahvénak szentelt templomban imádtak. A templomot Júda babiloni meghódítása, i. e. 586 folyamán zsidó menekültek építették. A szövegben Jahve feleségének mondják, és a tudósok alapján ő a görög Athéné istennő előfutára.

A Bar Ilan Egyetem régészeti professzora, Aren Maeir azt nyilatkozta a lapnak a szoborfejről, hogy az ábrázolt arc nem hasonlít az általa eddig látottakhoz, és így nem tudja meghatározni eredetét vagy korát.

mti