Megmentett műkincsek 2017 – Tárlat a Nemzeti Múzeumban

Tizenhét frissen végzett restaurátor hallgató huszonhat tevékenységét – például egy újjávarázsolt kínai papíresernyőt, Körösfői-Kriesch Aladár egy festményét és a Budavári Királyi kastély freskótöredékét – vonultatja fel szombattól a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Megmentett műkincsek 2017 című kiállítása.

A publikum részére a Múzeumok éjszakáján, szombaton megnyíló prezentáció a legfrissebben restaurált műtárgyakból válogat, de a Nemzeti Múzeumban már régi tradíció a végzett restaurátor hallgatók munkáit bemutató kiállítás – figyelmeztetett a pénteki megnyitón az MNM direktora.

Varga Benedek kijelentette még: a múzeum nem kizárólagosan a tárlatnak biztosít helyet évről évre, hanem részben magának a képzésnek is, a vendégek mindazonáltal jókora kedvvel követik nyomon, miként lehet szétesőben található, rossz állapotú régiségeket hitelesen újjávarázsolni.

Zsámbéki Anna restaurátor, a kiállítás kurátora kiemelte: a bemutató hallgatók képzésük öt éve alatt megannyi vizsgát tettek le és óriási tudást halmoztak fel, ameddig mostanra végzett restaurátorokká váltak.

Cselőtei Anna Remény kijelentette, Tiszai Rebekával szövetségben a Budavári Királyi kastély tróntermének egy évtizedekkel ezelőtt leválasztott freskótöredékét restaurálta, az 1770-es években készült munka a medicina allegóriáját ábrázolta.

Szinger Alexandra Körösfői-Kriesch Aladár Kriesch Lauráról fatáblára alkotott olajfestményének restaurálását kapta feladatul, Fa Lili Eszter munkájának hála ugyanakkor egy 18. századi, atlaszlapokkal díszített paraván született újjá.

Tóth Hajnalka egy 20. század eleji kínai papíresernyőt restaurált, Kalivoda András 39 töredékből épített össze egy török kori üvegfalloszt, de elvégezte egy 1898-as, eozinmázas Zsolnay padlóváza restaurálási munkáit is.

Terjedelmes Hajnalka egy kora 16. századi brüsszeli kárpittöredéken dolgozott. Mint a kutatások alatt kiderült, az Iparművészeti Múzeum által őrzött textília a trójai háború egyik jelenetét ábrázolja, és egy jóval nagyobb méretű kárpit részlete volt – mondta Jókora Hajnalka a szeptember 3-ig nyitva tartó bemutatón megfigyelhető munkájáról.

mti