Leemelték és felújításra elszállították a párizsi Notre Dame huszártornyát díszítő szobrokat

Csodás akció keretében leemelték és elszállították restaurálni a párizsi Notre Dame katedrális huszártornyát díszítő bronzszobrokat.

„Egyedülálló, csodás esemény. Ez az első alkalom, hogy közelről is láthatjuk azt a 16 szobrot, amit az 1860-as években helyeztek” a katedrálisra – mondta a francia hírügynökségnek az elszállításkor Marie-Hélene Didier, a huszártorony felújítását vezető örökségvédelmi mester.

A 3 méter magas és csaknem 250 kilogramm súlyú szürkés-zöld szint öltött szobrokat – amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába szállították, ahol első alkalommal megvizsgálják, ezután teljesen felújítják őket, mielőtt a tervek szeriont 2022-ben visszakerülnek az eredeti helyükre.

„Kettesével újítjuk fel őket, míg a többi szobrot 19 hónapon keresztül a székesegyház főhajójában őrzik. A felújítás alatt a szobrok színe várhatóan megváltozik, barnássá válik, és mindent összevetve visszanyerik eredeti bronzszínüket” – mondta az AFP-nek Jean-Michel Guilment kulturális mester.

Párizs legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 közt épült, minden évben csaknem 13 millió vendég keresi fel.

A bronzszobrok nem a középkorban, hanem a katedrális huszártornyának újjáépítésekor, 1859-1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építész invenciózus, de stílushű elképzelései alapján épültek. A katedrális eredeti huszártornya 1250-ben jött létre, de a francia forradalmat követő időszakban lebontották.

A szobrok felújítása csaknem 800 ezer euróba kerül. A huszártorony egész restaurációja, amit egész egészében a francia állam finanszíroz, csaknem 11 millióra rúg.

mti