Lady Hamilton a brit történelem egyik leghírhedtebb szeretője volt

A brit történelem egyik leghírhedtebb szeretőjéről, Lady Hamiltonról nyílik tárlat ősszel Londonban.

A greenwichi tengerészeti múzeum Emma Hamilton: Seduction and Celebrity (Emma Hamilton, csábítás és hírnév) című tárlata eddig nem látott eszközök támogatásával igyekszik bemutatni Nelson admirális szeretőjének nem mindennapi életútját és azt, hogy az elegáns arc, amellett a hírnév és az ambíció mögött valójában egy határozott nő rejtőzött, aki mindenáron erkölcsös életet kívánt a tengernagytól házasságon kívül született lányának – írta a The Times című lap hétfőn.

A november 3-án nyíló prezentáció több mint kétszáz tárgy révén tárja fel Lady Hamilton életét, amely egy cheshire-i kovács otthonában kezdődött, ezután nemesemberekkel folytatott viszonyok, törvényen kívül született gyermekek, egy nagykövettel kötött házasság, a napóleoni udvarban betöltött meghatározó hely, de mindenekelőtt a Horatio Nelsonnal ápolt kapcsolat révén maradt maradandó.

Utóbbi, bár biztosította Emma Hamilton helyét a történelemkönyvekben, bukását is okozta. Próbálkozásai, hogy házasság és Nelson oltalma nélkül is fenntartsa csillogó életmódját, anyagi romlásba, ezután az adósok börtönébe taszította, és végül egyetlen fillér nélkül halt meg Calais-ban, messze hitelezőitől.

Lady Hamilton eredeti neve Amy Lyon volt, 12 évesen viszont Emma Hartra változtatta és Londonba költözött. Négy évvel később teherbe esett egy arisztokratától, aki nem volt hajlandó gondoskodni róla, ezért a nő vidékre küldte a gyermeket. Emma Hartot nem sokkal később „új védelmezője”, Charles Greville prezentálta George Romney portréfestőnek, akinek a múzsája, az angol történelemnek mindazonáltal az egyik legtöbbször megörökített asszonya lett.

Greville viszont gazdag feleséget akart magának, Emma Hartot ezért elküldte nagybátyja, William Hamilton nápolyi brit követhez. Házasságot kötöttek, és Lady Hamilton belevetette magát a nápolyi udvari életbe. Mária Karolina nápoly-szicíliai királyné bizalmasa lett, és a bemutatón szereplő levelek alapján „nagymértékű politikai befolyással” bírt.

Nápolyban, az 1798-as nílusi csata után találkozott Nelsonnal. Mindketten házasok voltak, kapcsolatukat sohasem ismerték el nyilvánosan. Lányuk, Horatia titokban született, és a kor társadalmi szokásai alapján Lady Hamilton nem vállalhatta, hogy ő a gyermek anyja. Mivel Nelson hosszú időt töltött a tengeren, sokat leveleztek, mindent összevetve az utókor is megismerhette történetüket. Az admirális 1805-ben bekövetkezett halála után Lady Hamilton adósságokat halmozott fel, 1815-ben halt meg.

A bemutató kurátorának véleménye alapján Emma Hamiltonban sokszor csak a szeretőt látják, aki elcsábította a legnagyobb brit admirálist, ez ellenben csak egy olyan általánosítás, amely elhomályosított egy ambícióról és kreativitásról szóló életet, egy olyan nőét, aki már azelőtt ismert volt Nagy-Britanniában és Franciaországban, hogy megismerte Nelsont.

mti