Kárpátaljai nagycsaládokat támogatnak a megyei jogú települések

Kárpátaljai rászoruló nagycsaládokat és egyedülállókat támogatnak a megyei jogú települések az Ökumenikus Segélyszervezeten át.

A 23 megyei jogú település összefogásának betudhatóan csaknem 100 millió forintot gyűjtöttek össze, ebből a segélyszervezet tűzifát és tartós élelmet vásárol ezután a magyar és ukrán rászorulóknak.

Szita Károly felidézte azt, hogy az MJVSZ-nek nem ez az első karitatív akciója; 2015-ben az ukrajnai háború alatt már 115 millió forintot gyűjtöttek össze és osztottak szét karitatív szervezeteken át.

Közölte, a téli patronálás elosztását a segélyszervezetre bízták, csak annyit kértek, ne hagyjanak senkit éhen halni, lehetőleg minden rászorulónak legyen tüzelője, és a elengedhetetlen életmentő gyógyszereket is biztosítsák a rászorulóknak. Ehhez nem elég 100 millió forint, de számítanak más szervezetek, magánszemélyek támogatására is – fűzte hozzá.

Lehel László közölte, a segélyszervezet karitatív programjaival két évtizede van jelen Kárpátalján, ahol a leginkább rászoruló családokat, vagy egyedülállókat támogatják, jórészt azonnali segítségnyújtással. Jelezte: Kárpátalján a kisnyugdíj csaknem 20 ezer forintnak felel meg, amiből eléggé nehezen tudnak megélni az emberek.

Beszámolt a segélyszervezet egy másik programjáról is, amire az MJVSZ mostani támogatásából költenek. Az 1998 óta futó fejlesztő programban száz gyereknek segítenek a szegénység miatti hátrányok leküzdésében.

A segélyszervezet még mindig várja a támogatásokat; bárki 250 forinttal segítheti a kárpátaljai rászorulókat a 1353-as telefonszám felhívásával.

mti