Ilyen a kiváló otthoni munkaállomás

Kevés olyan irodai dolgozó van, aki az elmúlt fél évben, ha csak kevés időre is, de ne tapasztalta volna meg a home office minden örömét és bánatát. Azok, akik a kanapéról vagy az ágyból kezdtek el dolgozni, hamar megtudhatták, milyen hátrányokkal járhat, ha elsőre kényelmesnek tűnő, hosszabb távon azonban inkább kellemetlen pozíciókban töltik az egész napot. Otthonunk kényelmében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a nem pompás testtartás kimagaslóan megviselheti szervezetünket – ennek köszönhetően meghatározó házi irodánkat is ergonomikusan kialakítani. Ehhez nyújtanak most segítséget az LG szakértőinek tippjei, a cég jóvoltából ezenkívül most professzionális kijelzőt is nyerhetnek azok, akik Instagramon is megmutatják elképzelésüket az ideális munkaállomásról.

  1. Hagyd a kanapét az esti filmnézésre!

Nem mindegy, hogy az egész napos munka esetén min és hogyan ülünk. A lehető legrosszabb megoldás az, ha a kanapén ölbe vett laptoppal próbálunk boldogulni. Használjunk inkább széket és sansz alapján olyat, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, amellett a karfa pozíciója is. Ha kénytelenek vagyunk az étkezőből kölcsön venni egy ülőalkalmatosságot, a fenekünk alá helyezett párnával javíthatunk mind a kényelmen, mind a testtartásunkon. Az ilyen formában komfortossá tett széken üljünk úgy, hogy a combunk legyen párhuzamos a padlóval, a talpunk ugyanakkor vízszintesen nyugodjon vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon (ez utóbbit otthon egy cipősdoboz is helyettesítheti). A felkarok legyenek párhuzamosak a gerinccel, a billentyűzetet ugyanakkor úgy érjük el, hogy az alkar 90 fokos szöget zár be a felsőtesttel.

  1. Legyen jó helyen a kijelződ

A legideálisabb eset az, mikor is külön megjelenítőnk és billentyűzetünk van, mivelhogy a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt monitort szemmagasságban helyezzük el. A legmodernebb kijelzők talpazata már állítható magasságú, de ha az aktuális megjelenítőnk túl alacsony, inkább emeljük meg pár nagyobb könyvvel. A megjelenítő legyen legalább egy kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemeinktől, és úgy helyezzük el a helyiségben, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény. Ha a legrugalmasabb megoldást keressük, válasszunk olyan megjelenítőt – példának okáért az LG Ergo szériás kijelzőit – amely több irányban, kényelmesen mozgatható és forgatható, mindent összevetve példaként konkrétan hasznos azok részére, akik egész napokat töltenek a képernyő előtt. A cég #ergovagyok kihívásának résztvevői most egy ilyen, közel 300 000 Ft értékű 32 hüvelykes, professzionális 4K kijelzőt nyerhetnek azzal, ha egy Instagram fotón megmutatják, milyen furcsa pozíciókból képesek nap, mint nap eredményesen dolgozni.

  1. Inkább nagyobb képernyőt válassz!

A laptopok képernyője jellemzően 12 és 17 hüvelyk közti, ameddig a legelterjedtebb irodai megjelenítők jellemzően 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal ellátott modellt választani, ha elegendő helyre van szükségünk különféle irományok és alkalmazások egyidejű megjelenítésére, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy egy nagy képernyő elfoglalja az egész íróasztalt. „Szemünk kímélése érdekében otthonunkban is javasolt első osztályú megjelenítőt használni: a legjobb választás egy IPS megjelenítő, ami stabil és korrekt színmegjelenítést nyújt, villódzás nélkül” – tanácsolja Orémus Eszter, az LG szakértője.

+1: Vesd be a vasalódeszkát!

Nem feltétlenül kell az egész napot ülve tölteni: a konyhapult vagy az ideális magasságba állított vasalódeszka is szolgálhat álló munkaasztalként. Ha a vasalódeszka mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy szorosan állítsuk a fal mellé, hogy munka közben minél kevésbé tudjon elmozdulni. Ha már az állva végzett munka is unalmas, a változatosság kedvéért kipróbálhatjuk, hogy a padlón ülve a kanapéra vagy a dohányzóasztalra helyezett laptopon dolgozunk. Ne feledjük, hogy a legkreatívabb megoldásokkal javasolt részt venni az LG #ergovagyok Instagram-kihívásában!