Házhoz viszi a könyveket az időseknek több könyvtár

Házhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az állam több bibliotékája. Könyvtárosok online mesét olvasnak a négy fal közé szorult gyerekeknek, az otthon maradt felnőtteknek mindazonáltal könyvtári podcastokat ajánl a könyvtárak.hu.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete által megalapított weboldal a koronavírus-járvány idejére alakult meg – közölte az intézmény pénteken sajtótájékoztatóján.

Mint írták, nagyszámú intézmény összegyűjtötte és online csatornáin közzétette az országos és az adott településre vonatkozó koronavírussal kapcsolatos rendelkezéseket és a megbetegedés megelőzésére szolgáló tanácsokat.

Saját kapcsolat nélkül is van mód a könyvtáros segítségét igénybe venni. Az élő online könyvtári tájékoztatás alatt Skype-on át lehet kérdezni a könyvtárost, a munkához, tanuláshoz és oktatáshoz elengedhetetlen online forrásanyagokhoz adatbázis-ajánlókat állítanak össze a könyvtárak munkatársai.

A bibliotékák még mindig állandó könyvajánlóval jelentkeznek, az e-mailen kért okmányokat (könyveket, DVD-ket, CD-ket) ugyanakkor előre összekészítik, hogy az olvasónak már csak keresztül kelljen venni azokat.

A Magyar Elektronikus Könyvtárból szintén letölthetők szakirodalmi művek, hangoskönyvek, kötelező olvasmányok és szépirodalmi alkotások is. A Könyvtári Figyelő, a Könyv, Könyvtár és Könyvtáros folyóiratokhoz az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet a járvány ideje alatt mindenre kiterjedő elektronikus hozzáférést nyújt.

A könyvtárak precíz szolgáltatásairól interaktív térkép támogatásával lehet tájékozódni a könyvtárak.hu oldalon.

mti