Hamvas Béla kiadatlan írásai is olvashatók a most megjelenő válogatáskötetben

Hamvas Béla „belső életrajzába” enged betekintést A valóságban felébredni című korszerű válogatáskötet, ahol az író-filozófus több eddig kiadatlan írása is elfért – hangoztatta Palkovics Tibor, a kötet szerkesztője. A Hamvas Béla Alapítvány és a Medio Kiadó gondozásában megjelenő kiadványt december 12-én mutatják be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

A valóságban felébredni alapötletét Katona Zsuzsa és Nyeste Péter A nevezetes névtelen című, Hamvas Béla életét elbeszélő, ősszel mutatkozott be fikciós dokumentumfilmje adta, amely DVD-mellékletként is kíséri a kiadványt. Ehhez szerettek volna egy olyan gyűjteményes kötetet megjelentetni, ahol Hamvas Béla írásai maguk mesélnek szerzőjük belső életéről – közölte Palkovics Tibor.

Hozzáfűzte: a könyvben szereplő szövegek Hamvas Béla életének hét lépcsője, időszaka köré szerveződnek, reflektálva arra a szellemi és érzelmi állapotra, amely a szerzőt definiálta az adott korszakban. A kötetben összesen 111 tematikus szemelvény kapott helyett, ezek közül nagyszámú vagy csak az 1930-as években jelent meg nyomtatásban, vagy – példának okáért első világháború alatti levelei – mindeddig kiadatlan maradt, és a szerző hagyatékában maradt fent, amelyet a Hamvas Béla Alapítvány kezel fővárosi centrumában.

„Hamvas nagyobb írásain belül sokszor egy kisebb tematika köré egy-egy egész kis betétesszét csoportosít. Ilyen a kötetben a Nevetésről címmel szereplő szemelvény, amely a Velázquez című regényének egy megközelítően teljesen elkülönülő része” – nyilatkozta Palkovics Tibor.

Elmondta továbbá: a Medio Kiadó Hamvas-életmű szériája már a 29. köteténél jár, viszont még temérdek írás, tanulmány, könyvismertetés és recenzió, esszé és kritika vár megjelentetésre a korszerű tudománytól kezdve a legfrissebb irodalmon keresztül a társadalomfilozófiáig nagyszámú övezetben.

„Az életmű kiadással fel fog tárulni az a káprázatos és hihetetlenül nyitott szellemi horizont, amivel Hamvas megírta a sokak által ismert jókora esszéit, akárcsak A láthatatlan történetet vagy A babérligetkönyvet” – nyomatékosította.

Palkovics Tibor kijelentette még: a kötet bemutatója hétfőn lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol Hamvas Béla – B-listázását megelőzően – 20 éven keresztül dolgozott. Ebben az időszakban olyan remekművei születtek, mint a Magyar Hyperion, a Scientia sacra I. kötete vagy a Nehéz nem szatírát írni című elbeszélés-gyűjtemény.

mti