Bibliai témájú művekből megfigyelhető prezentáció Nagyváradon

Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico bibliai témájú műveit vonultatja fel a nagyváradi Várostörténeti Múzeum legfrissebb kiállítása.

A Kesauri-gyűjteményből származó eredeti alkotások a 20. század első évtizedeinek káprázatos és szürreálisan álomszerű képeit idézik fel.

Megfigyelhető többek közt Marc Chagall 12 litográfiából álló szériája, Giorgio de Chirico János jelenésének könyvére hozott létre illusztrációi, azonfelül Salvador Dalí Paternoster gyűjteménye is, amit hatodik Pál pápának kreált nagyszámú keresztény hagyományra épülő jelenettel és szimbólummal. A nagyváradi múzeumnak ez az első internacionális kiállítása.

Ramona Novicov művészettörténész alapján a Bibliai témák című tárlaton érzékelhető műtárgyak a vallás és hit iránti igazi elköteleződéssel készültek. „Ha ránézünk bármelyikre, megerősít bennünket, s erre a megerősítésre jókora szüksége van a mai embernek” – mondta.

Imre Zoltán, a múzeum kulturális főigazgató-helyettese azt nyomatékosította, hogy ezentúl nagymértékű kiállításokat szerveznek, következő tárlatuk Edgar Degas alkotásait vonultatja fel.

A kiállítás Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico csaknem száz bibliai témájú művét vonultatja fel 7 tematikus részre tagolva. A 2019. január 30-ig érzékelhető gyűjteményt ezelőtt Lengyelországban, Lettországban és Litvániában láthatta a publikum.

mti