Új laboratóriumi modern műszaki megoldás segíthet az élővilág diverzitásának megmentésében

Termékenységi laboratóriumokban kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában.

A kutatást ismertető BBC felidéz, hogy az egész világon példátlan mértékben halnak ki növényfajok: minden ötödik vadon élő növényt veszélyezteti a kipusztulás.

John Dickie, a nyugat-sussexi Wakehurstben funkcionáló Kew’s Millennium Magbank tudósa alapján a korszerű módszer biztosítékot nyújthat a vadon élő növények megőrzésére.

A magbank bomba-, áradás- és sugárzásbiztos tárolást nyújt a növényfajoknak. Egy kitűzött cél alapján 2020-ig a veszélyeztetett növényfajok 75 százalékát akarják elhelyezni a bankban, ám az előrejelzések alapján ez valószínűleg nem teljesül, mivel sok magot nem lehet a megszokott módon tárolni.

A Nature Plant folyóiratban közölt tanulmány alapján a növényfajok 36 százaléka esik ebbe a kategóriába, ebből 33 százalékot tesznek ki a fák és 10 százalékot a gyógynövények.

„Nem az összes növény szárított magja tárolható fagyasztóban, a többi növényhez hasonlóan. Példaként a tölgyeknek és a gesztenyének olyan érzékeny magja van, hogy ha ezt kiszárítjuk, el is pusztul a növény – mutatott rá Daniel Ballesteros, a Millennium Magbank krioprezervációs (fagyasztva tárolt) rendszerének munkatársa.

A mélyhűtéses megőrzés esetén kiemelik a növény embrióját a magból, ezután folyékony nitrogénben hűtik le meglehetősen alacsony hőmérsékletre. Ez kínálja, hogy az olyan fákat is, mint a tölgy, megőrizzék a jövő részére.

A tudósok alapján viszont újabb beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a szokásos magbankok mellett tökéletesítsék a korszerű mélyhűtéses modern műszaki megoldást, és kialakítsák a használható létesítményeket tároláshoz.

A Millennium Magbank most csaknem 40 ezer vadon élő növényfajt tárol szárítva, mínusz 20 Celsius fokon.

mti