A Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmat a világon előző évben

Története esetén a legnagyobb növekedést érte el a Huawei Technologies előző évben az aktív szabadalmainak számát nézve. A társaság 2020 végén már 100 ezer élő szabadalommal rendelkezett, 15 ezerrel többel, mint egy évvel ezelőtt. A Huawei előző évben 5464 internacionális találmányt nyújtott be bejegyzésre, csaknem kétszer annyit, mint legközelebbi versenytársa, a dél-koreai Samsung. A társaság saját becslései alapján 2019 és 2021 közt csaknem 1,2 milliárd dollár értékű bevételre tesz ezután szert szabadalmi licenszekből.

A Huawei az elmúlt évtizedben elsők közt volt a világon a kutatás-fejlesztés kapcsán. A társaság K+F-re fordított beruházásainak összege elérte a 131,7 milliárd kínai jüant, a társaság éves bevételének 15,3 százalékát. A Huawei 2020 végén több mint 105 ezer munkatársat foglalkoztatott a kutatás-fejlesztés területén, ez a társaság minden munkavállalójának 53, 4 százaléka.

A vállalat az innovációhoz kapcsolódó beruházásainak betudhatóan 2020 végére immáron nagyjából 100 ezer aktív szabadalommal rendelkezett az egész világon – csaknem 40 ezer szabadalomcsalád keretében. Ez a legnagyobb éves növekedés a Huawei történetében, 2019 végén 85 ezer bejegyzett találmány tulajdonosa volt a társaság. A Huawei szabadalmainak döntő része telekommunikáció területéhez, különösen az 5G mobilhálózati technológiához kapcsolódik, ám a társaság nyújtott be biztonsági videokamerás megfigyelő alkalmazásokhoz és mesterséges intelligenciát használó elemző szoftverekhez köthető kérelmeket is.

2019-ben a Huawei volt az első az Európai Szabadalmi Hivatalnál bejelentett szabadalmak rangsorában, az Egyesült Államokban ugyanakkor a tizedik helyet érte el a benyújtott szabadalmak számát nézve. 2020-ban már világelső lett a társaság a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO – World Intellectual Property Organization) benyújtott kérelmek számát nézve. A Huawei előző évben 5464 internacionális szabadalomkérelmet nyújtott be, csaknem kétszer annyit, mint legközelebbi versenytársa, a dél-koreai Samsung.

Szabadalmak az átláthatóság jegyében

Jason Ding, a Huawei szellemi tulajdonért felelős részlegének vezetője hangoztatta, hogy a cég becslése alapján 2019 és 2021 közt megközelítőleg 1.2-1.3 milliárd USD értékű bevételben részesül ezt követően a szabadalmi licenszekből. Mindenre kiterjedő kezdeményezésének részeként a Huawei az elkövetkezendő időszakokban rendszeresen bejelenti újabb innovációs és szellemi tulajdonjogi tevékenységeit, hogy a fogyasztók és a piac szereplői jobban megértsék a társaság innovációs folyamatait és gyakorlatait.

A Huawei Technologies új tanulmányt is közzétett az fejlesztés és a szellemi tulajdon témájában. A cég Fehér Könyve (White Paper) a 2010 előtti innovációs és szellemi tulajdoni történetére fókuszál: egészen az 1990-es évekig visszamenően magába foglal adatokat, ezenkívül a befektetésekhez és a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó mérföldköveket. Song Liuping, a Huawei vezető jogi tisztségviselője kiemelte, hogy meg akarják mutatni az elmúlt harminc évük innovációs történetét, azonfelül hosszú távú elkötelezettségüket a szellemi tulajdon tisztelete, védelme és támogatása mellett.

Más gyártók részére is elérhetővé teszi 5G-mobiltechnológiájának licenszét a Huawei

A Huawei más okostelefongyártók részére is elérhetővé teszi szabadalommal védett 5G-mobiltechnológiáját, a licenszdíj felső határát ugyanakkor 2,5 dollárban szabták meg eszközönként. A díjat a társaság az átláthatóság folytán hozta nyilvánosságra, hogy a befektetők bizalmát növelje, továbbá nyílt kommunikációval szeretné felvenni a harcot az Egyesült Államok kampányával szemben.

A Huawei járul hozzá legnagyobb mértékben az 5G-szabványokhoz, tisztességes, ésszerű és megkülönböztetéstől mentes (FRAND) elveket követ a szabadalmi engedélyeztetés alatt. Reméljük, hogy a rögzített jogdíj és annak mértéke hozzájárul az 5G bevezetésének gyorsításához, átláthatóbb költségstruktúrát biztosítva a még szélesebb körű 5G alkalmazások részére.