Sokszor banális hibák folytán nem működnek megfelelően az okoseszközök

Nincs letöltve a célszerű applikáció, nincs bekapcsolva a Bluetooth, tetoválás van a csuklón – ilyen és ehhez hasonló, sokszor banális okok folytán nem működnek megfelelően a magyarok körében is mindinkább nagy sláger viselhető okoseszközök. Míg a felhasználók konkrétan az alapján vásárolnak ilyen eszközöket, hogy az nehézség nélkül összekapcsolható legyen már létező okostelefonjukkal, a legtöbb probléma éppen a készülékek párosítása kapcsán jelentkezik. A Huawei Technologies Hungary szervizcsapata összegyűjtötte azokat a leggyakoribb hibákat és panaszokat, amivel felkeresik őket a felhasználók, ha elakadnak okostelefonjuk és viselhető okoseszközeik használata esetén.

Az elmúlt másfél évben ugrásszerűen növekedett a viselhető okoseszközök piaca, a felhasználók körében nagyon népszerűek lettek az okosórák, az okoskarkötők és a vezeték nélküli fülhallgatók. A trendet jól mutatja, hogy csak a Huawei Technologies több mint 50 százalékkal több viselhető okoseszközt szállított le az egész világon 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest. A cég Magyarországon a viselhető okoseszközök piacán megduplázta, a vezeték nélküli fülhallgatók területén ugyanakkor megháromszorozta eladásait múlt évben. A Huawei Technologies Hungary februári felmérése alapján a magyar válaszadók kétharmada visel okosórát vagy okoskarkötőt, 54 százalékuknak ugyanakkor van vezeték nélküli fülhallgatója is. Az is kiderült, hogy a vásárlók mindenekelőtt azokat az okoseszközöket keresik, amelyek szolidan összekapcsolhatók létező okostelefonjukkal, vagy notebookjukkal – a probléma ugyanakkor sokszor éppen itt jelentkezik.

Banális problémák

„A hozzánk eljutó esetek túlnyomó többségénél nem a készülékkel van a probléma, hanem valamilyen másfajta, banális dolog okán nem működnek és kapcsolódnak megfelelően az okoseszközök egymással. Legtipikusabb ilyen, amikor nincs bekapcsolva a Bluetooth, vagy a párosítani kívánt konstrukció éppen egy másik eszközhöz kapcsolódik” – vázolta fel a leggyakoribb okokat Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary Vásárlói Üzletágának marketing igazgatója.

Hogy segítse a vásárlókat, a társaság szervízcsapata összegyűjtötte azt az öt leggyakoribb okot és élethelyzetet, amelyekkel kapcsolatban visszajelzések érkeznek hozzájuk. Szerencsére ezekben az esetben pár apró beállítást kell csak elvégezni ahhoz, hogy minden remek legyen.

Nincs Bluetooth kapcsolat, vagy más eszközhöz kapcsolódik az okoseszköz/fülhallgató/okostelefon

A leggyakoribb eset, ha a párosítani kívánt tárgyak nem látják egymást. Szerencsére a mai alkalmazások elég aprólékosan, lépésről lépésre magyarázzák el mintegy elronthatatlan folyamatot. Valamelyest ritka, hogy azért nem sikerül a párosítás, mert a Bluetooth nincs bekapcsolva, de az gyakran előfordul, hogy más eszközhöz kapcsolódik éppen a füles vagy az okoskarkötő, így nem sikerül a folyamat.

Ahhoz, hogy az óra és a fülhallgató mindenképp párosítható legyen, bontsuk a kapcsolatot a fülhallgató és egyéb kellékek közt, vagy esetleg indítsuk újra a fülhallgatót! A fülhallgatót tegyük párosítás üzemmódba, ezt követően az órán nyomjuk meg a felfele gombot, belépve a Beállítások – Fülhallgatók menübe. Ezt követően itt válasszuk ki a fülhallgatót!

Nincs letöltve az alkalmazható applikáció, iOS és másfajta Androidos telefonhoz csatlakozás

A Huawei viselhető okoseszközei játszva kapcsolódnak minden okostelefonhoz, az Android rendszer mellett iOS és Windows szerkezetekkel is kompatibilisek. Mindent összevetve biztosítva, hogy a felhasználók kényelmesen válthassak a készülékek közt nélküle, hogy egyetlen márkához lennének kötve. Ehhez a Huawei Health alkalmazás letöltése létfontosságú.

IOS eszközökhöz párosítás alatt elsőként töltsük le a Huawei Health alkalmazást az AppStore-ból, ezután a telefon Bluetooth Beállításain belül párosítsuk az eszközöket. Ez után nyissuk meg a Huawei Health alkalmazást, és kövessük a képernyőn megjelenő instrukciókat!

Hogy még teljesebb módon kihasználhassuk a vezeték nélküli (TWS), aktív zajszűréssel büszkélkedhető fülhallgatók (FreeBuds 3, Pro és 4i) adta élményt és elvégezhessük finomhangolását, iOS eszközökön elengedhetetlen a Huawei AI Life alkalmazás letöltése.

Másfajta, Android rendszerű okostelefonhoz elsőként a következőkben részletezett linkről töltsük le a Huawei AppGallery-t: https://consumer.huawei.com/hu/mobileservices/appgallery/. Ezt követően az AppGallery-ből töltsük le a Health alkalmazást, ezt követően telepítés után indítsuk el, és kövessük a képernyőn megjelenő instrukciókat!

Nem méri megfelelően a véroxigénszintet, vagy a pulzust

A véroxigénszint- és pulzusmérést az óra, vagy okoskarkötő hátlapján levő optikai szenzor végzi, melynek használható üzemelését némely külső tényezők befolyásolhatják. A mérés nem tud meglelően folyni tetovált bőrfelületen, vagy dús szőrzetben. Továbbá ha az érzékelő szennyeződött, kívánatos azt megtörölni, mivel a rárakódott por, vagy izzadtság is blokkolhatja azt. Ugyancsak ajánlott ellenőrizni, hogy a szíj megfelelően szoros-e a méréshez, mivel ha az túl laza, nem illeszkedik megfelelően a csuklóra, a készülék nem képes mérni.

Eltérő lépésszám eredmények az okoseszközök és az okostelefonon

A viselhető okoseszközök és okostelefonok gyorsulásmérő segédkezésével követik a lépéseket, a mozgás és a gyorsulás iránya alapján határozzák meg, hogy lépés történt-e. Mivel javarészben zsebben tartjuk telefonunkat, így az észlelés jellemzően függőleges állású gyorsulásmérésen alapszik. Vizsgálatok kimutatták, hogy a viselhető készülékek pontosabb lépésszámadatokat közölnek, mert a felhasználó karjainak mozgását mérik, figyelembe véve az X, az Y és a Z tengely irányában bekövetkező gyorsulás változásait is. A viselhető okoseszközben alkalmazott, az elméleti és kísérleti adatokon alapuló mozgásészlelési módszer tudományosabb és megbízhatóbb is, napjainkban már pontosabban mér olyan nehezebben értelmezhető helyzetekben, mint a karlendítés egy helyben állva vagy ülve, az étkezés és a fogmosás. Ha az ilyen mozgás sokáig tart, az érzékelők által begyűjtött adatok hasonlíthatnak a séta közben gyűjtött adatokra. Ez okozhat némi eltérést.

Nem méri precízen az alvásunkat

A pontatlan mérés egyik oka lehet, hogy a csukló, vagy kar alvás közben mozog, így a készülék nem alvásként érzékeli az adott időszakot. Elképzelhető, hogy pontosabb adatokat kaphatunk, ha nem az erősebb kezünkön viseljük a készüléket (így a jobbkezesek viseljék bal kézen). Ugyancsak zavaros adatok keletkezhetnek, ha túl laza a szerkezet szíja és akkor is, ha a szerkezet roppantul kevés csuklómozgást észlel. Ezáltal tévesen alvást azonosíthat, mert a kevés mozgás az alvás egyik fő ismérve.

A karkötő a viselés észleléséhez integrált érzékelőt használ, melynek működése a bőrről visszaverődő fényen alapul. Ez több hullámhosszon is észleli a visszaverődő fényt, ám ha készülékünket némely felületekre (pl. asztalra, kanapéra, lepedőre) helyezzük érzékelővel lefelé, akkor a felületről visszaverődő fény hasonló lehet a bőrről visszaverődőhöz, ilyenkor tévesen viselést észlelhet és alvásadatokat rögzíthet.