Újra megjelentek a fekete gólyák Gödöllő közelében

A Pilisi Parkerdő valkói erdészetének területén, Bag község határában fekete gólyát fotózott le egy kihelyezett vadkamera – közölte az erdőtársaság társaság szóvivője.

Mészáros Péter információja alapján a fekete tollazatú, piros csőrű, feltehetően idősebb példány egy megszakítás nélküli erdőborítással kezelt, vizenyős övezetben jelent meg, ahol megtalálta az igényeinek célszerű élőhelyet a párjával.

A Pilisi Parkerdőben az erdészek mesterséges és természetes tavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A egy-két tíz négyzetméteres vízfelületek biztosítják a kétéltűek szaporodását, ezáltal a fekete gólya részére elegendő táplálék áll rendelkezésre.

Idősebb erdészek állítása alapján a fekete gólya ezelőtt is költött Gödöllő környékén, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral. A fekete gólya (Ciconia nigra) fehér “rokonával” ellentétben életét nem az emberek szeme előtt éli.

A Pilisi Parkerdő területén legutóbb 2018-ban két fekete gólya pár költötte ki a fiókáit egy Esztergomhoz, továbbá Pilismaróthoz közeli erdőterületen. A két fészkelő párnak három-három fiókája repült ki.

mti