Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg a kutyákról

Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg A kutya – Az ember legjobb barátjának története címmel Miklósi Ádám akadémikus, egyetemi tanár, a Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Kar (TTK) Etológia Tanszékének vezetője szerkesztésében a Libri Kiadónál.

A kötet szerzői a tanszék és az ott funkcionáló Családi Kutya Program kutatói: Faragó Tamás, Claudia Fugazza, Gácsi Márta, Kubinyi Enikő, Pongrácz Péter és Topál József.

„A kutyákról szóló könyvek egy része még ma is régi hiedelmekkel van teli, egy másik részük ugyanakkor akadémiai kísérletekkel igyekszik bizonyítani, hogy a kutyák szőrös gyerekek. A kutya című, átfogó kézikönyv természetesnek veszi a kutyaetológia eredményeit, egyúttal mellőzi a sokszor fárasztó akadémiai hátteret. Melegen ajánlom minden kutyabarát olvasónak” – írta Csányi Vilmos etológus ajánlójában.

A fotókkal gazdagon illusztrált, több mint 200 oldalas enciklopédia az evolúció és ökológia, az anatómia és élettan, a viselkedés és társas kapcsolatok, az érzékelés, gondolkodás és egyéniség, a kutyák és emberek, sőt még a kutyafajták tudástára témáját járja körbe.

Miklósi Ádám, aki több mint 15 éve figyelmet fordít a kutya-ember kapcsolat etológiai megközelítésével, közölte: főképpen olyan laikusoknak, kutyagazdáknak ajánlja a könyvet, akiket érdekelnek a kutyákkal kapcsolatos legfrissebb akadémiai ismeretek. Az korszerű megközelítéssel megírt, könnyed, mulattató kötet igyekszik közérthetően tálalni a legmodernebb kutatási eredményeket. A könyvben a szerzők a kutya biológiájáról szerettek volna egész képet nyújtani, különös tekintettel a viselkedésére, az emberrel való kapcsolatára.

„Ez nem egy szokásoknak megfelelő értelemben vett kutyás könyv, ami egy szerző véleményét tükrözik, ez egy sok szerzős alkotás, amely a legkülönfélébb nézőpontokat és a heterogén területek legfrissebb eredményeit tárja a közönség elé” – fűzte hozzá.

Hangoztatta még: a megjelent kötetben foglalkoznak a robot és a kutyák közti interakcióval is, ezenkívül több aspektusból vizsgálják az ember és a kutya kapcsolatának az elmúlt 20 év alatt, különösen a nyugati társadalmakban bekövetkezett változását.

Felelevenítette, hogy az ELTE TTK Etológia Tanszékének kutatói évtizedek óta foglalkoznak a kutyák viselkedésének tanulmányozásával. A kutyák emberhez való kötődése mellett vizsgálják például azt hogy, hogyan tanulnak a kutyák egymástól, az embertől, mennyire értik az emberi szavakat, képesek-e tárgyneveket és tárgyakat összekapcsolni, milyen emóciók jelennek meg az ebek vokalizációjában, mitöbb hogy ezekből a jelekből az emberek mit értenek meg. A tanszéken nemcsak a kutyák, hanem más négylábúak, macskák, sőt törpemalacok tanulmányozásával is foglalkoznak a tudósok.

Miklósi Ádám beszélt arról is, hogy a kutyák viselkedése alapján sokszor ötletet nyernek a szociális robotok viselkedésének megtervezéséhez is. Az etorobotika tudománya a közösségekben, példának okáért kórházakban, irodákban, funkcionáló szociális robotok működési elvét etológiai szempontból próbálja meghatározni, az etológiában felismert viselkedési koncepciókat a társrobotok tervezésében és működésében alkalmazni.

mti