Több neves dokumentumfilmes érkezik a Verzióra

Alexander Nanau Emmy-díjas német-román direktor, Saeed Al Batal, a Fipresci-díjas Még állandóan forog című dokumentumfilm alkotója és Askold Kurov, a Novaya rendezője is ellátogat Budapestre, a 16. Verzió Internacionális Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválra, amit november 12. és 17. közti időszakban bonyolítanak le.

A 16. Verzió Internacionális Filmfesztivál nyitóeseményének színtere megint a Trafó Mai Művészetek Háza lesz, ahol a fesztivált idén Tompa Andrea író, színikritikus nyitja meg, ezt követően Alexander Nanau Emmy-díjas román direktor Colectív című filmjének vetítésével veszi kezdetét az ez évi mustra.

A dokumentumfilm azt a 2015-ös tűzesetet dolgozza fel, ahol 27-en vesztették életüket a bukaresti Colectív nevű szórakozóhelyen. A tragédiát követően még 37-en haltak meg a nem alkalmazható kórházi kezelés és az ott elkapott fertőzések következtében. Az esetet tömegtüntetések követték, újságírók egy csoportja mindazonáltal nyomozásba kezdett, és feltárta a román egészségügy kiterjedt korrupciós hálózatát. A Colectív szeptemberben mutatkozott be a Velencei Filmfesztiválon, Zürichben kiérdemelte a legjobb internacionális dokumentumfilmnek járó Golden Eye-díjat, és a Verzió Filmfesztiválon lesz a magyar premierje. Alexander Nanauval, a film alkotójával november 15-én találhatja szemben magát a magyar publikum a Toldi moziban.

A Verzió vendége lesz a Szíriában született Saeed Al Batal nem profi újságíró, fotós és filmes, aki több tanfolyamot tartott fotózás és újságírás témakörben, és külpolitikai riporterként dolgozik Szíriában határon túli ügynökségnek, rádióadónak és intézménynek. A négy éven keresztül forgatott Még állandóan forog című filmet Ghiath Ayoub dokumentumfilmes és képzőművésszel közösen alkotta. 2011-ben a két fiatal alkotó rádióállomást és filmstúdiót formált ki az ostrom alatt álló Douma településében, hogy mindent közvetíthessenek a forradalomról és az azt követő időszakról. A film a 2018-as Velencei Internacionális Filmfesztiválon megkapta a filmkritikusok Fipresci-díját. A Folyamatosan forog társrendezőjével november 17-én tartanak közönségtalálkozót a Toldi moziban.

Két alkalommal, november 14-én és 16-án találhatja szemben magát a publikum Askold Kurov Üzbegisztánban született, de 1991 óta Oroszországban élő rendezővel a Művész moziban. Az alkotó a moszkvai Marina Razbezhkina Filmiskolában szerezte a diplomáját dokumentumfilm-készítésből. Filmjei (Winter, Go Away!, Leninland és Children 404) több szakmai elismerést nyertek, és jó néhány parádén is szerepeltek. A filmes fő témái az emberi jogok és a társadalmi konfliktusok a mai Oroszországban. A Verzió programjában szereplő Novaya című filmje az oroszországi független újságírás mindennapi valóságát tárja a közönség elé.

A 16. Verzió Budapest mellett november 21. és 24. közt Pécsen, Szegeden, Kecskeméten, és idén első alkalommal Szombathelyen és Debrecenben ad ízelítőt az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből.

mti