Önfertőtlenítő és-tisztító felületű padlóburkolatot dolgoz ki a Graboplast és a Pannon Egyetem

Világszinten is modernizált, önfertőtlenítő és -tisztító, kopásálló és flexibilis felületű padlóburkolatot dolgoz ki együtt a győri Graboplast Zrt. és a veszprémi Pannon Egyetem, amire közel egymilliárd forint európai uniós segédkezést nyertek – tájékoztatta a győri székhelyű padlógyártó társaság az MTI-t.

A modern padló hozzájárulásával csökkenteni tudják a kórházi eredetű fertőzések számát.

Az együttes munka előző évben szeptemberben kezdődött, a modern terméket a terveket alapján alapvetően egészségügyi intézményekben, példaként kórházakban, orvosi rendelőkben, vagy szociális intézményekben használják ezután.

A modern készítmény iránt kimagasló exportpiaci igény gyanítható a tájékoztatás alapján, mert egy általános higiéniai problémára nyújt hatékony megoldást úgy, hogy ezzel komolyan csökkenti a megbetegedések számát, és ezáltal az egészségügyi kiadásokat.

A négyéves időtartamú fejlesztési időszakban egy simán feldolgozható lakkot fejlesztenek ki, amely a padlóburkolaton korrekt intenzitású fény hatására oxigén és légnedvesség jelenlétében, molekuláris szinten oxidálja és ártalmatlan komponensekre bontja a kórokozókat.

Ez a egyedi lakkréteg a lágy, flexibilis PVC padlókárpitok felületét a kopásállóság növelése mellett hatékony önfertőtlenítő és öntisztító sajátságúvá teszi.

A munka laboratóriumi szinten az felsőfokú intézményben, amíg gyakorlati formában a Graboplast tatabányai üzemében folyik.

A Graboplast az idén a győri üzemében áhítana sportpadló kapacitásbővítő beruházást végrehajtani, azonfelül az elmúlt hároméves intenzív beruházási időszakot követően, ebben az évben is több kisebb beruházás, projekt megvalósítását tervezik üzemeikben.

A műpadlókat és parkettákat gyártó győri székhelyű Graboplast Zrt. 2016-ban 31 százalékkal növelte üzemi eredményét, amely 879 millió forintra emelkedett. A társaság 18,1 milliárd forintos árbevétellel és 684 millió forint adózott eredménnyel zárta a 2016-os évet, amely 181 millió forinttal haladta meg az előző évi értéket.

A csaknem 700 munkavállalót alkalmazó cég a lakossági padlók előállítása mellett saját fejlesztésű különleges padlóburkolatokat konstruál Győrben és Tatabányán, ezenfelül parkettát konstruál Kecskeméten.

Padlóit a Föld száznál több országban használják, az árbevétel 90 százaléka exportból származik.

MTI