Olaszországi műemlékvédelmi program

Egymilliárd eurós (310 milliárd forint) műemlékvédelmi programot hozott nyilvánosságra az olasz kormány, az azonnali hatállyal hozzáférhető pénzből 13 tartományban 33 múzeum vagy műemlék helyreállítását, fejlesztését finanszírozzák.

A nagyobb összegű támogatások közt megjelenik a 2009-es földrengésben romba dőlt L’Aquila történelmi városközpontjának helyreállítására szánt 30 millió euró, Trieszt elhagyatottan álló régi kikötőjének kulturális célokra való hasznosítása 50 millió euróból, a milánói Brera-képtár bővítése 40 millió euróból. Hetvenmilliót kap Ventotene szigete az ott levő 18. századi börtönépület restaurálására, 25 milliót Ferrara városa a zsidóság és a holokauszt emlékmúzeumára, 60 milliót szánnak a firenzei Auditórium megépítésére, 40 milliót az Uffizi-képtár korszerűsítésére, 20 milliót a Nápolyi Régészeti Múzeum és 20 milliót a casertai uralkodói kastély restaurálására.

A pénzből 40 millió euró jut Pompeji, 20 millió Paestum, 10 millió Herculaneum régészeti ásatásaira, újabb 20 millió a Via Appia Antica, a Rómát a dél-olaszországi Brindisivel összekötő ókori római út helyreállítására. Százhetven millió eurót újabb sürgős projektekre különítettek el.

Olyan műemlékvédelmi beavatkozásokról van szó, amelyeket pénzhiány folytán évtizedek óta halogattak, vagy amelyek félbeszakadtak.

„Ez az Olasz Köztársaság történetének legnagyobb, a kulturális örökséggel kapcsolatos beruházása” – hangoztatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Hangoztatta még, hogy az ötletet a Pompeji romváros helyreállítására az EU-tól 2013-ban kapott 105 millió eurós segélycsomag adta, amelyiknek támogatásával sikerült megmenteni az ezelőtt omladozó ókori várost. A miniszter nyomatékosította, hogy a pillanatnyi egymilliárd eurós csomagot is az európai fejlesztési és kohéziós alap forrásainak támogatásával tudják biztosítani. A múlttal ellentétben viszont a kijelölt összegek nyomban felhasználhatók.

mti