NB-IoT fejlesztői pályázat a Magyar Telekom szervezésében

Szívritmusfigyelő ing, okos világítás, elveszíthetetlen kulcscsomó – Egy-két elgondolás, amellyel akár a Telekom most meghirdetett NB-IoT pályázatán is el lehet indulni.

NB-IoT fejlesztői pályázat a Magyar Telekom szervezésében
NB-IoT fejlesztői pályázat a Magyar Telekom szervezésében

A Magyar Telekom – a Kitchen Budapesttel együttműködésben és az Ericsson hálózati segítségével – pályázatot hirdet, ahol például a közlekedés, utazás, esemény-orientált megoldások, otthoni környezet, valamint a logisztika területéről várnak NarrowBand-IoT (NB-IoT) alapú ötleteket. A pályázatra először is egyetemisták, fejlesztők, mérnökök, közgazdászok, startupok vagy vállalkozások jelentkezését várják. Az érdeklődök június 5-ig egyénileg vagy csapatban nevezhetnek „elgondolás” vagy „prototípus” kategóriában attól függően, hogy a találmányuk milyen kidolgozottsági fokon van. A pályázat összdíjazása 1.200.000 Ft.

„Az NB-IoT modern műszaki megoldás az élet nagyon sok területén nyit új lehetőségeket, amelyek komfortosabbá tehetik az életünket vagy éppen hatékonyabbá a vállalkozások üzemelését. Mostani pályázatunkkal olyan NB-IoT alapú ötleteket keresünk, amelyek értékteremtő terméket vagy szolgáltatást jelenthetnek, és amelyek olyan piaci potenciállal rendelkeznek, hogy akár a Telekom portfóliójában is el tudjuk azokat képzelni” – nyilatkozta a pályázat céljáró Dobó Mátyás, a Magyar Telekom innovációért felelős igazgatója. Kijelentette még: „A nyertes pályamunkák prototípusát terveink alapján még idén megépítjük, ehhez a Telekom biztosítja a elengedhetetlen feltételeket, technológiai hátteret. A legjobb megoldást szállítóknak a pénzjutalom mellett bemutatkozási lehetőséget is adunk a Magyar Telekom és a Kitchen A főváros vezetői és NB-IoT szakértői előtt. A Telekom partnerprogramjain át akár internacionális ismertséget is szerezhetnek az elgondolások.”

A pályázati feltételekről részletesebb információ elérhető április 10-től a következő oldalon: www.kibu.hu/nbiot/

A Narrow Band-IoT egy olyan új, szabványosított mobil modern műszaki megoldás, amely a szolgáltatók most meglevő hálózatain fog futni a dolgok internetére (Internet of Things, IoT) optimalizálva. Felülmúlhatatlan képességeinek hála nagyszámú, olcsó konstrukció (szenzor) csatlakoztatható hozzá, beltéren is eszményien hasznosítható, minimális az energiaigénye, valamint az aktuális mobilhálózati lefedettség is lényegesen megnövelhető vele. Utóbbinak betudhatóan olyan területeken is hasznavehető, ahol nehéz hasznavehető jelerősséget biztosítani (pl. erdős területeken, vízaknában, csatornákban). A hálózatba kapcsolt elemek alacsony sávszélességen kommunikálnak egymással, innen a hálózat titulusa (NarrowBand=keskeny sáv).

Az 5G fele vezető út első szakaszaként a Deutsche Telekom az ez évi barcelonai Mobil Világkiállításon (Mobile World Congress) hozta nyilvánosságra, hogy folytatja a modern, standardizált és jó ár-érték arányú NB-IoT technológiai bevezetését és kereskedelmi célú kiterjesztését egész Európában.

A Deutsche Telekom NB-IoT szolgáltatásának kereskedelmi indulása 2017 második negyedévében valószínű Németországban, ugyanakkor az okos mérés, az okos parkolás és eszközkövetés területén már több pilot van folyamatban a cég tekintélyes ügyfeleivel. Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Görögországban, Lengyelországban és Szlovákiában a Deutsche Telekom a már létező NB-IoT lefedettséget tervezi tovább bővíteni 2017-ben.

Budapesten a Magyar Telekom már tesztel egy olyan modern műszaki megoldást, amely nyilvános parkolók digitalizálására alkalmas a NarrowBand IoT hozzájárulásával. Ehhez a parkolóhelyeken olyan szenzorokat kell elhelyezni, amelyek egy NB-IoT modult és áramforrást foglalnak magukba. Az érzékelő csak akkor ad jelet, ha egy gépkocsi beáll az adott parkolóhelyre, akkor az érzékelő állapota megváltozik. A szolgáltatás elvárásoknak megfelelően olyan applikációval is kiegészíthető, amely az autósoknak nyújt támogatást megkeresni a szabad parkolóhelyeket.