Megint megnyitottak ókori villákat Pompejiben

Lenyűgöző freskókkal díszített öt ókori villát (domus) állítottak helyre és nyitottak meg a érdeklődők előtt a pompeji ásatások területén kedden, amikor a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta belső kertjeit.

Évtizedek után újból várja az érdeklődőket Marcus Lucretius több mint 600 négyzetméteres villája, amely arról is ismert, hogy 1917-ben Pablo Picasso spanyol és Léonide Matisse francia festő szövetségben fényképeztette le magát ebben az ókori római lakóházban.

A megnyitott objektumok közt van az ugyancsak az egykori tulajdonosáról, Octavius Quartusról elnevezett villa, amely a nagyobb méretű pompeji lakóépületek közt maradt fenn. Egy egész háztömböt (insula) elfoglal, két bejárata és két belső kertje is volt. A villa falain megmaradt freskók egyike az önmagába szerelmes Narkisszosz öngyilkosságát ábrázolja, egy másik a feleségébe, Thisbébe szerelmes Pyramosét.

A tenger istennőjéről elnevezett villa freskóján a fekvő Vénusz megfigyelhető kagylóhéjban. A Iulia Felixről elnevezett épületegyüttesben ritkán látott szögletes márványoszlopok maradtak fenn. A gyümölcsöskertjéről elnevezett villa falait növényeket és állatokat ábrázoló freskók díszítik, padlózatát fekete-fehér mozaik, és az egykori lakóház érdekességének számít egy oszlop tartotta márványasztal.

Előző évben decemberben már hat másik restaurált villát nyitottak meg. Az ókori létesítmények egymás utáni helyreállítását például az Európai Unió által a pompeji ásatásoknak 2012-ben szánt egyszeri 105 millió eurós támogatásból finanszírozzák.

Az újabb pompeji villák megnyitásával egy időben a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta az eddig a vendégek előtt lezárt belső kertjeit.

mti