Már négy nemzetközi repülőtere van Moszkvának

Felszentelték a moszkvai légiközlekedési csomópont negyedik internacionális repülőterét Zsukovszkijban.

A modern létesítményt a Gromov Repüléskutató Intézet infrastruktúrájára építve fejlesztették ki. Öt és fél kilométeres leszállópályája, amely a maga nemében a leghosszabb Európában, a katonai, a teher- és utasszállító gépek az összes típusának fogadására lehetőséget kínáló. Ezen a repülőtéren szervezték össze kétévenként az internacionális Légi- és Űrszalont (MAKSZ).

Az alapvetően „fapados” és charterjáratok fogadására berendezkedő zsukovszikiji repülőtér kiépítése mellett az orosz főváros három internacionális repülőtere – Seremetyevo, Vnukovo és Domogyedovo – túlzsúfoltsága és szolgáltatásainak drágasága okán döntöttek. (Ezelőtt a 2010-ben bezárt Bikovo is fogadott internacionális járatokat. )

A moszkvai közúti körgyűrűtől csaknem 20 kilométerre délkeletre rejlő Zsukovszkij kiépítésének első üteme 2014-ben kezdődött el, aminek keretében egy 15 négyzetméteres terminál jött létre, áteresztő képessége évi 4 millió utas. 2019-re az elképzelések alapján a létesítménynek két, együttesen 60 ezer négyzetméteres terminálja lesz, évi 12 millió fős kapacitással.

A repülőtér tulajdonosa a 75 százalék mínusz egy részvény arányban a repterek építésére, bővítésére és igazgatására szakosodott litván Avia Solutions Group holdinghoz tartozó Ramport Aero Rt. , amely a balti állam és Oroszország mellett Lengyelországban és Olaszországban is jelen van. A kisebbségi tulajdonos a technológia-kivitelt támogató Rosztyeh (Rostec) állami társaság Rosszija titulussal rendelkező közlekedési és kiállítási leányvállalata.

Az egyelőre nem konkretizált elképzelések alapján Zsukovszkij repülőterére is közvetlen expresszvonat jár ezután a moszkvai belvárosból, miként Seremetyevóra, Vnukovóra és Domogyedovóra. Ez a vonat a Kazanyi pályaudvarról indul ezt követően. A reptér mellett felépítenek egy 250 szobás szállodát és parkolórendszert is.

A reptér avatásán részt vett Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormányának több tagja is. A létesítmény átadását eredendően március 15-re tervezték, de az ünnepséget az orosz közlekedésbiztonsági hatóság (Rosztransznadzor) kifogásai folytán el kellett halasztani.

mti