Külföldön jól viszik a magyar építőanyagot

Fejleszti 2008-ban megnyitott szabadkai gyártóbázisát a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast Nyrt., miután a vállalat meglévő gyártáskapacitásait teljesen lekötik a már megkötött megállapodások és a társaság vezetése a bővülő exportigények miatt tovább növekvő kereslettel számol. A 400 ezer eurós, saját erőből finanszírozott beruházással a vállalat legnagyobb árbevételű termékcsoportjában, az építőipari üvegszövettermékek gyártásában szélesíti a tevékenységét. A fejlesztést követően ez már a második saját üvegszövet gyártóegység lesz a heves megyei Kálon található üzem mellett.

A Szabadkán 2008-ban létesült gyártóbázison a jövőben így már három, a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez kapcsolódó termékkörben működtet gyártóegységeket a Masterplast. a termelés felfutását követően a szabadkai üzem évente körülbelül 8 millió négyzetméter üvegszövet előállítására lesz képes. Szerbia a Masterplast számára a harmadik legnagyobb árbevételt termelő piac 11 százalékos súlyával, melyet Magyarország (27%) és Románia (15%) előz meg.

A Masterplast az idei év harmadik negyedévében 1 százalékkal, 26 millió euróra (8 milliárd forintra) növelte árbevételét, miközben adózott eredménye 51 százalékkal, 1,6 millió euróra (493 millió forintra) bővült. A társaság amortizáció nélkül számított nyeresége a harmadik negyedévében 2,6 millió euró volt a tavalyi 2,2 millió euróval szemben, ami mintegy 15 százalékos eredményjavulást jelent.

Az 1997-ben alapított Masterplast-csoport a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag-gyártó és -forgalmazó vállalata. A cégcsoport 12 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat 2013-as árbevétele 81,3 millió euró volt.

(forrás: hvg.hu)