Konferenciával és kiállításokkal emlékeznek II. Rákóczi Ferenc fejdelemre Franciaországban

Magyarország és Európa II. Rákóczi Ferenc korában címmel rendez internacionális akadémiai konferenciát a Rákóczi-szabadságharc európai jelentőségéről a Párizsi Magyar Intézet, a párizsi Sorbonne egyetem, a Lengyel Akadémiai Akadémia Párizsi Akadémiai Centruma és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA BTK) Történettudományi Intézete segédkezésével.

A konferenciát a Rákóczi- és kuruc emlékek nyomában Európában címmel bemutató kíséri a kulturális intézetben, ezt követően a Párizshoz közeli Yerres-ben a fejedelem szobránál tartanak megemlékezést.

A Párizsi Magyar Intézet információja alapján a 2019-es Rákóczi-emlékév keretében szervezett szimpóziumon a szervezők két heterogén témában igyekeznek bemutatni a Rákóczi-szabadságharc történetének internacionális kutatásában elért legfrissebb eredményeket.

Az első szekcióban Rákóczi fejedelem és függetlenségi törekvéseinek európai diplomáciatörténeti jelentőségét mutatják be a kérdés legavatottabb szakértői.

A második részben a szabadságharc résztvevőinek egyéni és kollektív (családi) sorsának vizsgálata mellett II. Rákóczi Ferenc irodalmi hagyatékáról, mindemellett a fejedelem és küzdelme képzőművészeti ábrázolásairól esik ezután szó.

A szimpóziumon előadást tart Géraud Poumarede (Université Bordeaux Montaigne), Kalmár János (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Lucien Bély (Sorbonne Université), Adam Szabelski (Poznan), Marie-Françoise Saudraix (Sorbonne Université), Jean Garapo (Université de Nantes), Tüskés Gábor (MTA BTK), Egyed Emese (Université Babes-Bolyai), Tüskés Anna (MTA BTK), Elisabeth Saih (Paris), Tóth Ferenc (MTA BTK), Núria Salles Villaseca (Université Pompeu Fabra de Barcelone).

A Párizshoz közeli Yerres-ben, a fejedelem mellszobránál emlékeznek meg II. Rákóczi Ferenc halálának 284. évfordulóján.

A francia fővárostól 23 kilométerre van településen töltötte Rákóczi franciaországi emigrációjának utolsó két évét 1715 és 1717 közt. Törökországban bekövetkezett halála után, végakaratárának megfelelően az itteni kolostorban helyezték szívét örök nyugalomra. A fejedelem szívét magába foglaló aranyszelencének később, a történelem viharaiban nyoma veszett, Yerres lakói ellenben a mai napig őrzik a magyar történelem emblematikus alakjának emlékét, évente megemlékeznek Rákócziról.

A helyi önkormányzat és a párizsi magyarok több évtizede hagyományosnak számító ünnepségén a résztvevők – a Magyarországról érkezett delegáció tagjaival közösen – a fejedelem tiszteletére 1937-ben a magyar állam által a francia kisvárosnak adományozott emlékoszlopot, Csáky József alkotását is megkoszorúzzák. A település büszkeségének számító obeliszk 1978 óta áll a Rákóczi nevét viselő téren, ahol valamikor a magyar szabadságharc vezetőjének menedékhelyet biztosító kamalduliak kolostora emelkedett.

A koszorúzást megelőzően a yerres-i Saint Honest templomban II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére misét mutatnak be.

Az ünnepséget követően – amelyen részt vesz például Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Kovács János, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei önkormányzat főjegyzője, Rajnai Gábor, Oroszlány alpolgármestere, azonfelül Nagy Csaba, az Oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke – a kulturális központként funkcionáló yerres-i kastélyban magyaros ebéden látják vendégül a meghívottakat.

A helyszínen szeptember 22-én nézhető meg a Rákóczi életének főbb állomásait bemutató bemutató.

mti