Kihirdették az Év Bejglije verseny győzteseit

Kihirdették az Év Bejglije verseny győzteseit, a megmérettetésre szokásos diós, mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni; az öttagű zsűri a három csoportból összesen 56 bejglit kóstolt meg a döntéshozatal előtt – tudatta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sajtótájékoztatóján.

Az Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete híres szakmai versenyei, az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek után azzal a hagyományteremtő céllal szervezték meg a megmérettetést, hogy felhívják a figyelmet az eszményi alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében – olvasható a közleményben.

Mint írják, a versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában foglaltaknak, mivelhogy a bejgli az Ipartestület kezdeményezése nyomán védett produktum. A neves szakmai zsűri elemei voltak például Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, Kovács Sándor cukrászmester, a Gerbeaud korábbi mesés cukrászséfje és Nagy Péter cukrászmester, a Szamos Marcipán cukrászséfje.

A szokásos diós kategóriában aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda cukrásza lett. Szokásoknak megfelelő mákos kategóriában, az Év Mákos Bejglije díjat Pass Szilvia, a székesfehérvári Aranyalma Cukrászda mestere érdemelte ki. Ínyenc kategóriában az Év Ínyenc Bejglije díjat Urbán Ildikónak, a szarvasi Ildikó Cukrászda cukrászának, az Angyali bejgli készítőjének ítélték oda.

Az ínyenc kategóriában nagyon sok jellegzetes ízkombinációval neveztek a ötletes mesterek, kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok közt. Az Év Ínyenc Bejglije, az Angyali bejgli szokásoknak megfelelő pozsonyi tésztával készült, a töltelékénél a zöld dióhoz nyúlt a készítője. A gyümölcs jókora C-vitamin- és vastartalommal bír, amely vértisztító, gyomorerősítő és fertőtlenítő hatású, amellett támogatja a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is – áll az összegzésben.

mti