Kezdetét vette a Kernstok-villa felújítása Nyergesújfalun

A nyergesújfalui önkormányzat megkezdte a magyar avantgárd egyik legnevezetesebb festőjeként nyilvánított Kernstok Károly villájának felújítását – tájékoztatta a polgármester a sajtó képviselőit.

Mihelik Magdolna (Fidesz-KDNP) kijelentette, hogy az 1912-ben emelt épületet 205 millió forint ráfordítással az önkormányzat saját költségvetéséből építteti újjá egy műemlék- és templomfelújítással foglalatoskodó társasággal.

A korszerűsödött villában Nyergesújfalu alkotókörei és egy közösségi csoport kap helyet, ezenkívül a nagyobb tereket programok, esküvők lebonyolítására hasznosítják ezt követően. Nemcsak az épületet állítják helyre korhű állapotúra, a körülötte elterülő nagyméretű kert a nappali órákban közparkként felkereshető lesz, miután visszatelepítik az egykor ott található közel 400 növényfajt – tette hozzá a település vezetője.

A Kernstok Károly által 1912-ben építtetett villa rossz állapota okán most nem várja az érdeklődőket. Az elmúlt évtizedekben működött benne kozmetikai szalon, fogorvosi műhely, de nagy átalakításokat nem végeztek rajta. Megvan a terasz, Kernstok falócája, cserépkályhája és a nappali is korhű állapotú.

A magyar avantgárd egyik legnevezetesebb festőjeként nyilvánított Kernstok Károly a Nyolcak néven ismertté vált művészcsoport egyik vezéregyénisége volt. Villájában a magyar művészeti élet olyan elemei fordultak meg, mint Feszty Árpád, Ady Endre vagy Czóbel Béla. Itt működött a Tanácsköztársaság alatt Kernstok művészeti szabadiskolája, növendékei közt volt Derkovits Gyula, Goszthony Mária és Novotny Emil Róbert.

Az önkormányzat folytonosan ápolta a festő és a Nyolcak művészcsoport emlékét. Helyi kiállítások és konferenciák szervezése mellett közreműködtek a Szépművészeti Múzeumban 2011-ben megnyílt nagymértékű bemutató megvalósításában, a csoportot bemutató dokumentumfilm létrejöttében, mitöbb bemutatták a közönségnek a festő két olyan képét, amely eddig magángyűjteményben lappangott.

mti