Karikó Katalin és két kutatótársa kapja a svájci Jeantet-Collen-díjat

Karikó Katalin és két kutatótársa kapja Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját; az elismeréssel járó támogatásból Karikó Katalin, a BioNTech vezető alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora a SZTE-n induló kutatását finanszírozza.

Karikó Katalin és kutatótársai, a BioNTech társalapítói, Ugur Sahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvosigazgató megosztva kapják meg Jeantet-Collen-díjat „olyan mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek biztonságosan óvják az emberiséget a halálos SARS-CoV-2 vírus ellen” – idézi a genfi Louis-Jeantet Alapítvány bejelentését az SZTE közleménye, hozzátéve: díjátadó ceremóniát 2022. október 11-én tartják.

A terápiás célú hírvivő RNS kutatásának eredménye a modern típusú, koronavírus elleni, „meglehetősen hatékony oltóanyag nagyszerűen villámgyors kifejlesztése. Ez döntő szerepet játszott a COVID-19 pandémia világméretű megfékezésében. Munkájuknak kivételes hatása lesz a jövőbeni kórokozók és rákos sejtek elleni vakcinák kifejlesztésében” – méltatta a három tudós együttes munkájának eredményét a svájci alapítvány.

Az SZTE közleménye felidéz, a mainzi székhelyű biotechnológiai vállalat három vezetője nemcsak fenntartja, hanem bővíti is kapcsolatait az alapkutatás és az egyetemek irányába. Karikó Katalin 2021 óta a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Ugur Sahin és Özlem Türeci mindazonáltal a Mainzi Egyetem professzorai. A Jeantet-Collen-díjjal járó jutalmat a szakemberek az mRNS-alapú vakcinákkal és immunterápiákkal kapcsolatos kutatásaik újabb elmélyítésére fogják felhasználni – közölték.

Egy-egy tudós 150 ezer svájci frank (csaknem 53 millió forint) patronálást kap a munkájához. Ebből az összegből Karikó Katalin, az SZTE professzora a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

Az 1986-ban hozott létre Louis-Jeantet-díjakat az Európa Tanács valamely tagállamában élő orvosbiológiai tudósok nyerhetik el. Ha a jutalmazott akadémiai eredmény közel áll az emberiséget sújtó betegségek elleni küzdelem gyakorlati alkalmazásához, akkor az egyik Louis-Jeantet-díj átváltozik a transzlációs orvoslás Jeantet-Collen-díjává, amit a Désiré Collen Alapítvány adományai támogatnak.

A Louis-Jeantet-díjak a legjobban dotált európai kitüntetések: mindegyikhez csaknem 500 ezer svájci frank (csaknem 176 millió forint) jutalom tartozik, ám ennek csak 10 százalékát kapja meg személyesen a kitüntetett kutató. A segédkezés 90 százalékát a folyamatban található kutatásának finanszírozására kell fordítania, mindent összevetve a Jeantet-Collen-díj az élvonalbeli szakemberek elvégzett munkájának az elismerése mellett az modernizált kutatási projekt folytatására ösztönöz.

Az SZTE közlemény felidéz: Karikó Katalin és két kutatótársa több együttes kitüntetésben részesült már a mai napig is. Ezáltal példának okáért a 2022. évi Paul-Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj mellett, másokkal egyesült erővel, az Asztúria Hercegnője Díjat és legutóbb a Német Jövő Díjat is megkapták.

A Louis-Jeantet-díjak valamelyikével elismert 100 tudós közül eddig 14 nyerte el később a Nobel-díjat – áll a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

mti