Hat elektromos autóbusz állhat forgalomba Egerben

Az országban az elsők közt Egerben is tisztán elektromos hajtású autóbuszok állhatnak forgalomba 2022-ben, a Zöld Busz Program keretében – közölte a Heves megyei kormánymegbízott, a Fidesz választókerületi elnöke a sajtó képviselőivel.

Pajtók Gábor információja alapján Egerben többszörösen is jelentős, hogy a közösségi közlekedés minél modernebb és tisztább legyen. A fejlesztés legfőképp az itt élők és a megye más településeiről a településbe érkezők kényelmét és egészségesebb környezetét szolgálja. Ezenkívül viszont a hazai turizmus egyik legvonzóbb vidéki célpontjaként a hevesi megyeszékhelynek a környezetvédelem kapcsán is lényeges példát mutatnia – húzta alá.

Úy vélte, így is komoly siker, hogy Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Szolnok és Szeged mellett Eger tömegközlekedésében az elsők közt jelennek meg jövőre a haladó szellemű, elektromos autóbuszok. Felidézte azt, hogy az unióval összhangban 2050-ig vállalt hazai klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának nagyfokú mérséklése. Magyarország célja, hogy 2030-ra villamosenergia-termelésének 90 százaléka mentes legyen a szén-dioxid-kibocsátástól.

A Zöld Busz Program a közösségi közlekedésben üzemeltetett buszok átlagéletkorát, károsanyag-kibocsátási értékeit és fenntartási, üzemeltetési költségeit hivatott csökkenteni. A modernizálás egyúttal az utazási szolgáltatások minőségét is rendbe hozza – mutatott rá a kormánymegbízott.

A program keretében 2020. és 2029. közt összesen közel 36 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések és közlekedési közszolgáltatók részére, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására – ismertette Pajtók Gábor. Az első körben, 2022-ben összesen 8,6 milliárd forint támogatással szerezhetnek be elektromos buszokat az érintett települések, köztük Eger – tette hozzá.

mti