Három lemez ünnepli a Kaláka 50. születésnapját

Három most megjelent lemez kapcsolódik a Kaláka idei 50. születésnapjához. A Gryllus Kiadó más friss anyagai mellett ilyen a Kaláka Békabúcsúztató című új albuma, a neves gyerekdalok közül válogató Volt egy fakatona című korong, ezenfelül a mai magyar underground zenekarok által állított elő Kaláka-feldolgozás CD.

“Eredendően egy lemezt terveztünk a Kaláka-jubileumra, ez a Békabúcsúztató, aztán felkérést kaptunk a Móra Kiadótól egy zenés gyerekkönyvre a mi dalainkkal, végül két fiatal zenésztől kaptunk ajándékba egy minket feldolgozó albumot, a címe De jó elhagyni magamat” – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka és a Gryllus Kiadó vezetője az érdeklődőknek.

Kitért arra, hogy a Békabúcsúztató eredeti címe Őszi rigódal volt Áprily Lajos verse nyomán, de aztán a közelmúltban életét vesztett Kányádi Sándor tiszteletére átkeresztelték az anyagot. “Ezt a dalt akkor írtuk, mikor is Sándor bácsi már nem volt közöttünk. Töméntelen Kányádi-verset zenésítettünk meg az elmúlt évtizedekben, a Békabúcsúztatót együttes fellépéseink legvégén hangoztatta állandóan”.

A korszerű Kaláka-lemezen megjelenik négy megzenésített Örkény-egyperces, köztük a Rossz álom címűt már negyven éve éneklik élőben. Felkerült az anyagra Lackfi János, Babits Mihály, Szabó T. Anna, Oláh János, Ady Endre, Weöres Sándor és Kovács András Ferenc egy-egy verse is, a záródarab mindazonáltal Radnóti Miklóstól az Éjszaka, ami a Kaláka első dala volt Mikó István zenéjével.

Gryllus Dániel az érdeklődőknek megjegyezte: a Volt egy fakatona című könyv és CD a Kaláka korábbi kilenc gyereklemezéről válogat dalokat, van közöttük délszlávos, latinos, sanzonos éppúgy. A harmadik Kaláka-50-es lemez, a De jó elhagyni magamat Szabó Benedek és Sallai László kezdeményezésére született. Szabó Benedek közölte, hogy igyekeztek a Kaláka legtöbb korszakát lefedni. A punktól a pszichedelikus rockig mindenféle stílusú dal megjelenik rajta, az előadók közt van a Mambo Rumble, a Carson Coma, a Bajdázó, a Platon Karataev, a Tej, a Middlemist Red vagy a Gustave Tiger.

“A jubileumi Kaláka-év már előző évben elkezdődött, és bár nem számolom, idén volt már legalább százötven eltérő koncertünk. Közöttük felettébb kardinális volt az a tizennégy, amely Hét határon keresztül címmel futott. Ha lehet ezáltal fogalmazni, a zárókövet november 30-án a Müpában egy dupla koncerttel tesszük le. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal együttes gyerekkoncertet adunk, este első alkalommal a Budapest Bár és szólistái, kiegészülve Dorka lányommal mutatják be Kaláka-műsorukat, ezután mi adjuk elő repertoáron szereplő dalainkat, kiegészülve olyan régi kalákásokkal, mint Mikó István, Huzella Péter és Major Gábor” – tette hozzá Gryllus Dániel.

A sajtótájékoztatón bemutatták a kiadó idei kiadványait. Közöttük van a Kaláka-alapító Mikó István lemeze, A víg borisszák, amelyen Kis Pál István szekszárdi költő megzenésített borkantátáját adja elő mások mellett két Kaláka-tag, Radványi Balázs és Becze Gábor, emellett Rusz Milán segédkezésével. Új megjelenés Kováts Kriszta Zenemozi című albuma, amely a filmtörténet felejthetetlen hangulatait, szereplőit idézi meg László Attila zenéjére és Fábri Péter szövegeire.

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák Áldás, rockendroll címmel csinált a Gryllus Kiadónál új albumot. “Hat évig jártunk Nashville-be és a rögzítés minden lehetséges fajtáját kipróbáltuk. Csodálatos időszak volt ez, a korszerű anyagon ismételten egyesült erővel dolgoztunk Pál István Szalonnával, ugyanakkor Paul Simon zenekarának gitárosával, Jim Oblonnal. A lemezsorozat kulcsa egy magyar gyártású bluesharmonika: belülről kromatikus lett a hangszer, nem kell dallamot törni. Magyar népzenét játszani bluesharmonikán, ez volt az álmom és sikerült” – fejtette ki Ferenczi György, aki zenekarával november 15-én a Fonó Budai Zeneházban ismerteti új lemezét.

A Gryllus Kiadó idei lemezei közt megjelenik még mások mellett Várnai Dániel Két út című fúziós lemeze, Miquéu Montanaro és Móser Ádám duóalbuma, a Tangók, a Kincskereső Kisködmön az Apnoé és Lackfi János átértelmezésében, amellett Kárász Eszter és az Eszterlánc meselemeze, a Játszóházi rock and roll.

mti