Grévy-zebra született a Nyíregyházi Állatparkban

Megszületett a 2019-es év első állatbébije a Nyíregyházi Állatparkban, a Grévy-zebra (Equus grevyi) csikó újév első napján jött világra.

A gondozók által Szilveszternek elnevezett csődör érkezését eredendően január második hetére várták a park mesterei, ám valószínűleg az év végi tűzijátékok okozta durrogtatás okán hamarabb indult be az ellés az anyaállatnál – közölte a Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője-osztályvezetője sajtótájékoztatóján.

Az egészséges utód egyelőre anyjával él együttesen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában, de miképpen felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával, például a Rotchild-zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első hat-hét hónapban először is az anyatej lesz, de 30-40 naposan már elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is.

A csikó születésével már ötfős tenyészcsapat él a Nyíregyházi Állatparkban, amely 2008 óta tartja a jellegzetes zebrafajt. Az ivarérettséget négyéves korára elérő Szilvesztert később másik európai állatkertbe helyezik ezt követően keresztül az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül.

A legnagyobb termetű zebrafaj – egyben a legnagyobb vadon élő lóféle – Jules Grévy (1807-1891) 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta a nevét, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától. A szabad természetben mindössze kétezer egyed él Dél-Etiópia és Kenya területein. A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától – egyszerűen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, ugyanakkor a fülei is jóval nagyobbak.

A Nyíregyházi Állatparkban a Grévy mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-féle zebra is érzékelhető egy másik kifutóban.

mti, fotó: Balázs Attila