Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Folytatódik a szegedi science park kialakítása, a kormány döntött arról, hogy öt projekt előkészítéséhez nyújt patronálást a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) idén – hozta nyilvánosságra az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Bódis József kijelentette, az egykori szovjet laktanya területén, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában inkubátorházat, innovációs központot, látogatóközpontot, ezenfelül járműipari kompetenciaközpontot formálnak ki, és folyatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja.

A egyetemi intézmény a beruházások előkészítésére és a villamosmérnök-képzés fejlesztésére 842 millió forintot kap – közölte az államtitkár.

Nyomatékosította, a science park kialakítása komoly stratégiai lépés, amely kínálja az SZTE részére, hogy elvégezze azt az innovációs tevékenységet, aminek révén a régió gazdaságfejlesztésének motorja lehet.

Fendler Judit, az SZTE kancellára ismertette: a science park megvalósításának jósolható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot. A 80 hektáros tájon – kormányzati támogatásból – már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés.

Az egykori laktanya többé-kevésbé jó állapotban található épületeit hasznosítják. A tiszti alkotmány rekonstrukciójával hozzák létre az inkubátorházat. Két laktanyaépületből már – a határon túli hallgatók közt neves – kollégiumot alakítottak ki, a program két újabb ingatlan rekonstrukciójával folytatódik. Az innovációs centrum laboratóriumainak felét a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Center kutatócsoportjai használják ezt követően – mondta Fendler Judit.

Közölte, hogy az felsőfokú intézményben a mérnökképzés népszerűsége évről évre nő, az időszerű tanévben indult villamosmérnök szakon immáron nagyjából negyven hallgató tanul. Az SZTE műszaki képzéseinek tekintélyes hányada a science parkban kap ezt követően helyet.

A kancellár elmondta továbbá, hogy az egyetem a 80 hektáros tartomány csaknem negyedét hasznosítja ezt követően nevelési és kutatási célokra. A fennmaradó területet a valószínűsíthető befektetők részére készítik elő.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felidézte azt, hogy a vállalkozói szféra immáron nagyjából tíz éve szorgalmazza a szegedi mérnökképzés fejlesztését. A gazdaság igényeit elégítik ki az induló új műszaki szakok – tette hozzá.

Az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelöltként induló építési vállalkozó nyomatékosította, a lézeres kutatóközpont szomszédságában szükség van a vállalkozásbeli környezet fejlesztésére.

mti