Fölszállott a páva – Tizennégy produkció az elődöntőben a keszthelyi és a tatabányai válogatóról

Tizennégy produkció jutott be a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató 5. évadának elődöntőjébe.

A területi válogatót felvételről láthatták a kíváncsiskodók a Duna televízióban este.

Az elődöntőbe jutott a bajai Danubia Tamburazenekar, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (Szombathely), Fodor Mátyás (Gyenesdiás), Kőhidi Máté Péter (Pécs), a bátai Pántlika Zenekar, a felvidéki Pósfa Zenekar, a tatabányai Pünkösdi Rózsa Énekegyüttes, Veres Mihaela a moldvai Pusztinából, a zalaegerszegi Zalai Táncegyüttes, Csenki Zalán (Szeged), a Farkas Ágnes – Farkas Tamás táncos pár Békéscsabáról, Király Dávid (Székesfehérvár), a Marosy Gerda – Józsa Tamás táncos pár Budapestről és Sőregi Anna a Vajdaságból, Zentáról.

Az idén a Tradíció összekapcsol! mottóval zajló Fölszállott a páva következő, ugyancsak felvételről sugárzott adása november 10 – én lesz, akkor a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán tartott területi válogatókból megfigyelhető összefoglaló. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

Az élőben sugárzott elődöntők november 17 – től láthatók, a középdöntőket december 15 – én és 22 – én, a döntőt december 29 – én rendezik, ahol a négy kategóriagyőztes mellett a nagyérdemű is kijelöli 2017 legjobb produkcióját.

A Médiaszolgáltatás – támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), azonkívül a Tradíciók Háza együttes műsorában idén is négy kategóriában állnak a zsűri elé a versenyzők: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok, azonkívül néptáncegyüttesek.

A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth – díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is megjelenik a bírálók közt Sebestyén Márta Kossuth – díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Szokások Háza akadémiai munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, ráadásul Zsuráfszky Zoltán Kossuth – díjas táncművész, koreográfus is.

mti