Ezáltal tarthatjuk a kapcsolatot az ünnepek alatt

Alaposan megváltozott az életünk, az online tér nem kizárólag a bevásárlás, ügyintézés, munka és ismeretszerzés, de a hétköznapi kapcsolattartás kapcsán is nagyobb szerephez jutott. Minden jel arra mutat, hogy az ez évi év végi ünnepek sem a rokonlátogatásról és a nagy családi összejövetelekről szólnak ezt követően, ez az elszigetelődés ugyanakkor az idősebb korosztály részére jelenti a legnagyobb veszélyt. Az LG Magyarország mobilüzletágának szakértői összegyűjtötték, hogyan hozhatjuk ki az online családi és baráti összejövetelekből a legtöbbet, valamint hogyan segíthetünk az időseknek abban, hogy ők se maradjanak ki a digitális életünkből.

A mögöttünk álló háromnegyed évben alaposan megváltozott az életünk: többet vagyunk otthon, sokan otthonról dolgoznak vagy tanulnak, jó néhány várva-várt rendezvényről vagy utazásról, rokonlátogatásról voltunk kénytelenek lemondani, többet rendeltünk webshopokból és éttermekből, sőt, egy hazai tudományos felmérés alapján az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat is többet használtuk. Ez a felmérés arra nem tért ki, hogy a magán találkozókat pótló online összejövetelek népszerűsége mennyiben növekedett hazánkban, de példának okáért az Egyesült Államokban a felnőttek harmada volt ott virtuális családi vagy baráti összejövetelen a járvány kitörése óta. Ezek az online családi összejövetelek, baráti partik a fiatalabbak és a felsőfokú végzettségűek körében voltak a leginkább közkedveltek: az ide tartozók fele csatlakozott ilyen eseményhez. Bár a fiatalabbak vélhetően Magyarországon is nehézség nélkül tették keresztül a virtuális térbe az eseményeket, az idősebb korosztály részére még fontosabb volna, hogy kövesse ezt a példát. Hazánkban tudniillik csaknem 700 ezer 65 éves vagy annál idősebb ember él egyedül, a kijárási korlátozások, a távolságtartási szabályok és a biztonságra törekvés folytán mindazonáltal ezelőtt nem látott módon beszűkültek a önálló kapcsolattartás lehetőségei. Ez azért is ijesztő, mert a kutatások alapján a magány komoly negatív egészségügyi hatásokkal is jár.

Bármiből lehet online összejövetel

Akár egy egész ünnepi ebédet, sőt, még a sütés-főzést is szervezhetjük úgy, hogy a családtagok, barátok egyesült erővel vesznek részt, csak ki-ki a maga otthonában készíti és fogyasztja el az ételeket. Ugyanígy válhat együttes online élménnyé az kedveskedés, ha példának okáért a nagymama élőben – Skype-on, Messengeren, Zoomon, Viberen, stb. – látja, miként az unokái az általa küldött ajándékokat bontogatják a fa alatt. A gyerekek esti meséje is érkezhet a távol élő nagyszülőktől, rokonoktól, de az online együttlét arra is alkalmas lehet, hogy együttesen böngésszünk a régi fotók és családi videók közt, felidézve a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

Ha mindehhez az okostelefonunkat használjuk, célszerű beszerezni egy állványt is a hosszú beszélgetésekhez. Magasabb szintre emelhetjük a távcsevegés élményét, ha a mobil képernyőjét az okostévére tükrözzük, ha ugyanakkor számítógépet használunk, kívánatos egy méretesebb, IPS panellel szerelt kijelzőt beszerezni, hogy mindenki jól láthassa a képet, még oldalról is.

Technikai segítség az idősebbeknek

Ameddig az online térben és az okos alkalmatosságok közt otthonosabban mozgó korosztályok részére a napi rutinhoz tartozik ezen alkalmatosságok használata, kiválasztása, az idősebbeknek ebben segítségre lehet szükségük. Ha van rá lehetőségünk, lepjük meg egy okostelefonnal idős családtagjainkat, a videohívásokhoz létfontosságú alkalmazásokat mindazonáltal a mobillal közösen előkészíthetjük a számukra, továbbá telefonos segítséggel szövetségben is telepíthetjük a konstrukciókra.

Az idősebb korosztály részére ugyanolyan szempontok alapján ajánlott telefont, vagy létező számítógép mellé egy jobb minőségű megjelenítőt választani, amennyire saját magunknak tennénk.

Célravezető átgondolni, hogy a leendő tulajdonos korrekten mire szeretné használni a mobilt. Ilyen lehet a telefonhívások lebonyolítása, a videochatelés az unokákkal, az üzenetküldés és e-mailezés, a GPS-alapú navigációs és utazástervező alkalmazások használata, a friss időjárási információk lekérése, az egészségmegőrzési funkciók kihasználása, az internetezés vagy a fényképezés. Ezeket alapul véve felmérhető, hogy tényleg szükség van-e jó minőségű kamerára, nagyméretű monitorra vagy komolyabb rendszerchipre. Ha mindazonáltal kijelzőről van szó, egy nagyobb méretű, kényelmesen áttekinthető, jó felbontású gépezet igazi segítséget nyújthat főleg akkor, ha már nem isteni a megajándékozott látása.

Hasznos funkciók

Pár szempont az évek múltával egyre fontosabbá válik: ilyen lehet a már említett látás- vagy hallásromlás, amely rendhagyó megközelítést jelent az okostelefonválasztáskor is. „Az ideális kijelzőméret a 65 év feletti korosztály részére a visszajelzések alapján minimum 5,5 hüvelykes, de inkább 6 hüvelyknél nagyobb méretű képernyő ajánlott – természetesen csak akkor, ha ezt kézben tartani is ergonomikus” – hangoztatta Juhász Fruzsina, az LG mobilüzletágának marketingmenedzsere. A szakértő alapján a jól kivehető és világos, azaz nagy fényerejű megjelenítő iránti igény mellett meghatározó szempont marad, hogy a szerkezet elférjen a táskában, nadrágzsebben. Erre ad komfortos megoldást egy 18:9 képarányú vagy még hosszúkásabb mobil, melynek megjelenítője nagyméretű, a gépezet maga csakhogy kényelmesen egy kézbe vehető. „Célravezető olyan okostelefont választani, amin ugyanaz az operációs rendszer fut, mint a család többi tagjának a mobiljain, mivelhogy ezáltal távolról is könnyebb a segítségnyújtás. A hazánkban legelterjedtebb Android rendszer példaként játszva kezelhető és az idősebbek részére lényeges funkciókhoz sebes hozzáférést nyújt.” Hallásromlás során hasznos, ha az eszközön fizikai hangerőszabályzó gomb szintén felfedezhető, mert ezt telefonálás vagy videochat közben is villámgyorsan és játszva megtalálja a felhasználó. Ha a nagyszülő szándékozik videochaten beszélgetni az unokákkal, ajánlatos olyan készüléket választani, amely színvonalas kamerát biztosít. Bár a nevezetes kamerafunkciók a felsőkategóriás okostelefonokra jellemzők, az LG tekintetében már az elérhető árú K-szériájában is prémium kamerafunkciókat találunk. Konkrétan hasznos lehet a 65 év felettiek részére az ujjlenyomat-olvasó is, ugyanis ezáltal nem létfontosságú mintákat vagy kódokat megjegyezniük ahhoz, hogy a telefonjukon tárolt adatokat biztonságban tudják.