Barabási Albert-László kapja idén a Moholy-Nagy-díjat

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutatónak nyújtják át a felsőfokú intézményben – tájékoztatta az egyetem a sajtó képviselőit.

A MOME törekszik arra, hogy a szokásos művészeti ágak határait kiszélesítse, s heterogén területek izgalmas, újat hozó kapcsolódásait keresse. „Ebbe illeszkednek a Csíkszeredáról induló, ma Bostonban, egyebek közt a Harvard felsőfokú intézményben is nevelő Barabási professzor a fizika határait feszegető, a művészeteket kóstolgató kutatásai, a fizika és az alkotóművészetek összekapcsolása” – áll a MOME indoklásában.

Az elismerés átadó ünnepségén Barabási Albert-László, a hálózattudomány nagyszerű megbízottja előadást is tart, a kultúra és a fizika összefonódásáról mondja el gondolatait.

A művészeti egyetem 2006-ban hozott létre, minden évben odaítélt díját folyamatosan olyan egyéniség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik. Az elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni.

Mint írják, Moholy-Nagy László azonfelül, hogy világhíres fotográfus, művész volt, mesés tanító is volt. „Többdimenziós” gondolkodásmód leírta, amely lehetővé tette, hogy a világot összefüggéseiben kezelje.

A MOME korábbi díjazottjai közt megjelenik Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám, nyelvész professzor, közíró.

mti