Átadták a Nyíregyháza és Tokaj közt megépült kerékpárutat

Elkészült a Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerékpárút eddig hiányzó, 21,5 kilométer hosszú része. A több mint nettó 2,6 milliárd forint értékű beruházást már átnyújtották a nyírségi megyeszékhelyen.

A találkozón Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hangoztatta, a egész megyei kört szeretnék létrehozni, Nyíregyházától kiindulva Tokajon át Tiszabecsig vezetne a bicikliút, amely innen Nyírbátort és Máriapócsot érintve térne vissza a nyírségi nagyvárosba.

Ez egy kellő méretű és hosszúságú kerékpárút lesz, ez mindazonáltal az ide érkező turistáknak is előnyös lenne – tette hozzá a miniszter.

A következő évben soha nem látott kerékpáros fejlesztések fognak megvalósulni Magyarországon, 27 rész tervezése van folyamatban – hangoztatta az átadáson Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Hangoztatta, azt szeretnék, ha megépülne a Budapestet a Balatonnal, Rajkát a Duna mentén a fővárossal összekötő kerékpárút, de nemsokára elkészülhet a Tisza-tó körüli út befejező fejezete, Poroszló és Tiszafüred közt a kerékpáros híd és bicikliút is.

A kormánybiztosság amellett elkezdte a kerékpáros vándortáborok szervezését, az elképzelések alapján az egyik célterület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lesz – tette hozzá Révész Máriusz.

Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros polgármestere köszöntőjében figyelmeztetett, a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút megépítése a kormány és a település közt 2014-ben létrejött Korszerű települések programja megállapodás első pontjaként szerepelt. A helyi kerékpáros fejlesztésekkel sikerült több városrészt bekapcsolni a több mint 50 kilométer hosszú települési hálózatba, ez bővült ki most a Tokajig tartó kerékpárúttal – tette hozzá.

A kerékpár nemcsak közlekedési, hanem a szabadidős és sporteszköz is egyben, ami jó hatással van az egészségre – figyelmeztetett Vinnai Győző, térségi országgyűlési megbízottja a találkozón.

A most megépült szakasszal egyesült erővel 30 kilométer egybefüggő kerékpárút hasznosítható Nyíregyháza és Tokaj közt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, belföldi forrásokból megépült kerékpárút Rakamazt, Tiszanagyfalut, Nyírteleket és Nyíregyházát érinti és a 38-as főút mellett vezet Tokajba. A fejlesztéskor több szakaszon felújították a kerékpározásra alkalmas hidakat, védőkorlátokat építettek és biztosították a vasúti átjárókban a kerékpáros átvezetéseket.

MTI Fotó: Balázs Attila