Az antik bútor restaurálás igénye a szakértő bútorrestaurátor

Az igényes, értékes bútorok nem mindig a modern bútorüzletekben keresendők. Sokszor otthon is fellelhetünk elismerésre méltó darabokat, csak éppen már látszik rajta az idő vasfoga, vagy éppen nem is tudtunk róla, hogy milyen nívót képvisel. Ilyenkor aztán, ha egy újonnan felfedett antik bútort, de akár egy jól ismert lakásdíszt szeretnénk felújítani, hogy elnyerje méltó megjelenését és a lakás egyik dísze lehessen, akkor jön képbe a bútorrestaurátor.

Kispál Sándor antik bútor restaurálás szakértő és bútorrestaurátor munkája
Kispál Sándor antik bútor restaurálás szakértő és bútorrestaurátor munkája

Az antik bútor restaurálás egy kicsivel több, mint egy szakma. A bútorrestaurátor az asztalos szakma és a történelem, a hagyományok mellett sok egyébhez is kell értsen, mint például a kárpitos mesterség vagy a fémmegmunkálás. Az antik bútor restaurálás ugyanis minden esetben a bútor teljes egészére vonatkozik. A bútorrestaurátor első körben alaposan megvizsgálja a tárgyat, konzultál más restaurátorokkal, történészekkel, de akár még muzeológusokkal is. Az egyeztetések, illetve a megrendelői igények felmérése alapján aztán elkészül az antik bútor restaurálás terve, amely a bútor eredeti fényét, pompáját hivatott visszaállítani a lehető leg eredetibb módon.

Egy antik bútor esetében ugyanis a megrendelő és a bútorrestaurátor együttes feladata, hogy megállapítsa a használati tárgy eredeti funkcióját. Ki készítette, kinek a megrendelésére, mi volt az eredeti használati cél, mire használták és végül a megrendelő mire szeretné használni? Egy elhivatott és szakértő bútorrestaurátor számára a berendezési tárgyak olyanok, mint a nyitott könyv. Képes válaszokat adni a kérdésekre és megtalálni a lehető legjobb megoldást az antik bútor restaurálására.

Az antik bútor eredetének és funkciójának kiderítése után a bútorrestaurátor feladata a hajdani pompáját veszett tárgy eredeti ragyogását visszaadni. Az antik bútor restaurálás során az elkopott, elveszett vagy eltört részek kicserélésre, illetve pótlásra kerülnek. A bútorrestaurátor megkeresi azokat a mesterfogásokat, lehetőségeket, amelyek az adott használati tárgyhoz a leginkább illenek, és a cél eléréshez vezetnek. Egy antik bútor restaurálás visszafordíthatatlan művelet, ezért nagyon fontos, hogy a bútorrestaurátor kizárólag olyan anyagokkal és módszerekkel dolgozzon, melyet az eredeti állapot megkövetel.

Kispál Sándor antik bútor restaurálás szakértő és bútorrestaurátor munka közben
Kispál Sándor antik bútor restaurálás szakértő és bútorrestaurátor munka közben

Mint minden felelősségteljes szakma, az antik bútor restaurálás is magas szintű képzettséget és tapasztalatot igényel. Szükség esetén válasszunk olyan szakértő mestert, olyan bútorrestaurátort, aki kellő referenciával és hozzáértéssel rendelkezik. Kispál Sándor bútorasztalos mester már számtalan esetben bizonyította, hogy kiváló bútorrestaurátor és kiválóan ért az antik bútor restaurálás minden fortélyához.