Alföldi Róbert fotógyűjteménye látható a Mai Manó Házban

Alföldi Róbert direktor neovantgárd fotógyűjteményéből tár a közönség elé nagyfokú szortírozást a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház szombattól A múlt szabadsága címmel.

Most először mutatkozik be a publikum előtt Alföldi Róbert fotógyűjteménye, amelyből a Mai Manó Ház az exhibíció mellé brosúrát is megjelentet – hangoztatta Kőrösi Orsolya igazgató a bemutató pénteki sajtóbemutatóján.

Alföldi Róbert felidézte: hat-hét éve akadt a kezébe Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben című kötete, amely annyira felébresztette az érdeklődését a korszak iránt, hogy rövid időn belül gyűjteni kezdte annak fotográfiáit.

A fotós hangoztatta még, a gyűjtés egyfajta nyomozás is volt, mivelhogy akkortájt egyetlen galéria sem foglakozott a magyar neoavantgárddal. Amelyik művész élt, azzal találkoztam is – gondolt vissza a direktor, hozzáfűzve: volt, aki simán, más csak rábeszélésre adta a műveit; akadt, aki elérzékenyült, volt, aki rácsodálkozott harminc évvel ezelőtti önmagára, de olyan is akadt, aki nem szívesen szembesült akkori munkáival. Több kép Alföldi Róbert nyomozásának hála került elő, a bemutató egyik főművét példaként a gyűjtő és a művész egymással fedezték fel egy szekrény mögött.

Az anyag főleg a hetvenes-nyolcvanas éveket fedi le, amikor sokan kísérleteztek a neoavantgárdot jellemző szabadságkereséssel, köztük számos „nagy név”, de a foglalkozás részére idegen szerzők is – nyilatkozta Alföldi Róbert, hozzátéve: jókora behatás részére az a fajta szabadság, „ami ezekről a művekről süt”.

Kolozsváry Marianna kurátor kinyilatkozta, részére is kivételes megtapasztalás volt ezt az anyagot kiállítássá formálni és kötetbe rendezni. A kiállításon a jóval bővebb kollekcióból 179 munka megfigyelhető, miközben a katalógusba 280 mű került be. Az szerzők nem mind fotóművészek, akad itt festők vagy kutatók is, az expón ellenben pár szobor is helyet kapott.

A vendég olyan hazai művészek munkáival találhatja szemben magát két emeleten, mint Tót Endre, Pinczehelyi Sándor, Hajas Tibor, Ujj Zsuzsi, Vető János, Szentjóby Tamás, Pauer Gyula, Galántai György, Tolvaly Ernő vagy Haris László, de pár darab külföldi szerző – mások mellett Hermann Nitsch, Arnulf Rainer vagy Petr Stembera – képei is megjelennek a tárlaton.

Az anyagból sugárzik maga a korszak, az a szabadság, lázadás, merészség, ami ezeket a művészeket jellemezte – emelte ki Kolozsváry Marianna, hozzátéve ugyanakkor, hogy az az összefogó ízlés, látásmód is jól megmutatkozik, amellyel Alföldi Róbert a kollekciót létrehozta.

Kőrösi Orsolya elárulta, hogy jelenleg a bemutató nemzetközi bemutatkozását készítik elő, az április 3-i zárásig ámbár számos kísérőprogrammal, tárlatvezetéssel várják majd a Mai Manó Házba a látogatókat.

MTI Fotó: Balogh Zoltán