A szlovéniai Lendván nyílik bemutató Kovács Gábor gyűjteményből

A magyar festészet 18. század elejétől a 20. század közepéig tartó fejezetét öleli fel a Kovács Gábor Gyűjtemény (Kogart) csaknem 100 darabjából megnyíló kiállítás Szlovéniában, a magyar határ melletti Lendvai Galéria-Múzeumban.

Dubravko Baumgartner, a Galéria-Múzeum kurátora hangoztatta: mint minden tekintélyes magángyűjtemény, a Kogart is határozott karakterrel bír. A mecénás több mint két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt.

A gyűjtemény a 18. század elejétől a múlt század közepéig terjedő időszak művészetét öleli fel, és jelen pillanatban csaknem négyszáz alkotásból áll. Ebből közel 100 alkotás lesz megfigyelhető a lendvai múzeumban – közölte a kurátor.

Mint közölte, a prezentáció a fent említett sokrétű és színes időszak festészetéről ad tetszetős áttekintést, felvonultatva a 19. század művészetének minden kardinális stílusirányzatát a klasszicista kezdetektől a romantika és a realizmus térhódításán keresztül egészen a századvég naturalizmusáig.

A kiállításról készült brosúra alapján Munkácsy, Vaszary és id. Markó Károly több alkotása mellett olyan festményeket is láthatnak ezután a érdeklődők, mint Csók István Cselédközvetítőnél című képe és Székely Bertalan Székely Zsenit ábrázoló portréja.

A lendvai intézmény 2009-ben indította el neves európai galériákkal és műgyűjtőkkel összefogva Az egyetemes művészet óriásai a lendvai várban című projektjét, amit még abban az évben Vasarely-kiállítással nyitottak meg. A következő években Oskar Kokoschka, Rembrandt, Goya, a japán erotikus művész, Sunga és Pablo Picasso műveit is bemutatták.

Ezt az évet a 18-19. századi magyar festészettel kezdték, május 18-tól ugyanakkor Salvador Dalí alkotásait ismerhetik meg a vendégek.

A expo az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Lendvai Galéria-Múzeum együttes szervezésében alakult meg, és május 14-ig lesz érzékelhető.

mti